Dikkat ! Horlama hastalığınızın belirtisi olabilir !

Dikkat !
Horlama hastalığınızın belirtisi olabilir !30.10.2012

Çoğumuzun gece boyunca uyurken farketmeden çıkarttığı gürültülü sesler…

Sadece aynı odada  yada aynı evde yaşadığımız insanları rahatsız etmekle kalmıyor, aynı zamanda horlayan kişiyi ölüme kadar götüren ciddi bir hastalığın sinyalini verebiliyor.


Horlamanın, dikkat edilmesi gereken bir sorun olduğuna dikkat çeken Çakmak Erdem Hastahanesi Kulak, Burun  ve Boğaz uzmanı Op. Dr . Fatih Eraslan, “Horlama ve uyku apnesi toplumda erişkin hastaların %30-40 ında görülmektedir. Basit horlamadan, uykuda 10 saniyeden fazla nefes durması sonucunda ölüme kadar uzanan geniş bir yelpaze de bu hastalığı görmekteyiz. Yani uykuda hava alımını bozan bu hastalık bazen bilinenin aksine hayatı tehtit edebilen ciddi bir hastalıktır.


Horlamaya sebep olan uyku apnesinin, Merkezi(Santral) Tip Apne ve Periferik (Tıkayıcı) Tip Apne olmak üzere iki çeşidi vardır: Merkezi(Santral) Tip Apne, beynin solunum merkezine geçici olarak uyarı gönderememesi sonucu solunumun durmasıdır. Periferik (Tıkayıcı) Tip ise, burun, ağız ve akciğerler arasında hava yolunun bir veya birden fazla anatomik bölgede tıkanması sonucudur.


Merkezi(Santral) Tip Apne de, hastalarda şiddetli veya hafif horlama, gündüz uyuklama ve uyuma isteği, bir başkasının uyku esnasında solunum durmasını gözlemlemesi (Tanıklı uyku apnesi), sabahları yorgun kalkma, baş ağrısı, çarpıntı ve hipertansiyon şikayetleri,araç kullanırken uyuklama, dalma gibi şikayer görülmektedir.


Tıkayıcı (Obstrüktif) tip ise, uyku apnesinde boğazdaki kasların ve mukozanın ileri derecede gevşeyip solunum pasajını kapatmasıyla oluşur.  Bu kaslar özellikle küçük  dil, yumuşak damak, dil ve yutaktaki kaslardır. Hava yolu uykuda kapanınca kandaki oksijen miktarı azalır, beyin bu durumu algılayıp uyku derinliğini azaltıp hava yolunun tekrar açılmasını sağlamaya çalışır. Kısa derin nefes alır veya şiddetli horlama ile solunumu tekrar başlatır. Bu döngü tüm gece devam eder.  Bu hastalarda burun ayrı bir öneme sahiptir. Burunda kıkırdak ve kemik eksikliği, nazal polip, burun eti olması, horlama ve uyku apnesini şiddetlendirebilir hatta tek nedeni olabilir.


Bu hastalığın oluşmasını kolayalaştıran faktörler vardır!

 

• Büyük bademcikler ve geniz eti olması. (Bu durumu daha çok çocuklarda görmekteyiz fakat erişkinlerde de görülebilir.)
• Kilo fazlalığı,
• Boyunun kısa ve kalın olması (Boyun çevresinin 40cm den fazla olması),
• Alkol, sigara v.b. alışkanlıklar,
• Uyku pozisyonu. Sırt üstü uyku pozisyonu apneyi arttırmaktadır, mümkünse yan pozisyon önerilir.

Kalp yetmezliği, kalp krizi, ritim bozuklukları, yüksek tansiyon, beyin kanaması, felçler ve ani uykuda ölüm gibi bazı önemli hastalıklara yol açma riski vardır. Erkeklerde ve orta yaş erişkinlerde 2-3 kat daha fazla gözlenir. Belirtiler var ise acilen bir kulak, burun ve boğaz doktoruna doktora gidilmelidir. Hastalığın tedavisi olarak cerrahi yöntemlerle tıkanan hava yolu açılmaktadır.”