Kolonoskopi Hakkında Merak Edilenler

Kolonoskopi Hakkında Merak Edilenler02.09.2016

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi, kalın bağırsak ile ince bağırsağın son kısmının incelenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Bu işlem, ucunda ışık ve mikro kamera bulunan ince, yumuşak ve bükülebilen tüp şeklinde bir alet yardımıyla yapılmaktadır.

Kolonoskopi Neden Gereklidir?

Kolonoskopi kalın bağırsak hastalıklarının teşhisi ve tedavisinde kullanılmakta olan en güvenilir yöntemdir.

  • İzah edilemeyen karın ağrısı veya kilo kaybı,
  • Uzun süreli ishal veya kabızlık,
  • Tedaviye yanıt vermeyen kansızlık,
  • Dışkıda kan görülmesi,
  • Bağırsak poliplerinin erken teşhis ve tedavisi amacıyla yapılmaktadır.

Bağırsak Polipleri Neden Önemlidir?

  • Kalın bağırsak kanserleri en sık karşılaşılan kanser türlerinden biridir.
  • Kalın bağırsak kanserlerinin tümü polip adı verilen etsi çıkıntılardan kaynaklanmaktadır. Ancak polipler kanserleşinceye kadar genellikle hiçbir şikayete neden olmazlar.
  • Bağırsak poliplerinin erkenden teşhis edilerek kolonoskopi yardımyla çıkarılması kanser gelişmesini kesin olarak engellemektedir.
  • Bu işlem, kolonoskopi işlemi esnasında polipektomi adı verilen ağrısız kolonoskopik cerrahi bir yöntem ile yapılmaktadır.
  • Günümüzde kalın bağırsak kanserinden korunmak amacıyla, herhangi bir şikayet olmasa bile, 50 yaşından itibaren 5 yılda bir kolonoskopi ile polip varlığı açısından takip yapılması artık tüm dünyada kabul gören bir yöntemdir. Ailesinde kalın bağırsak kanseri olan bireylerde ise takip yaşının daha erkene çekilmesi önerilmektedir.

Kolonoskopi Öncesi Hazırlık Yapmam Gerekiyor mu?

İyi bir inceleme için kalın bağırsağınızın tamamen temiz olması gerekmektedir. Bu amaçla ünitemizde, yapmanız gereken hazırlıklar size tüm detaylarıyla anlatılacaktır.

Sürekli Kullanmakta Olduğum İlaçlar Var, Ne Yapmalıyım?

Sürekli kullanmanız gereken çoğu ilacı (tansiyon ilacı gibi) işlemden 3 saat önce az miktarda su ile beraber alabilirsiniz. Ancak;

  • Aspirin kullanıyorsanız işlemden en az 5 gün önce; romatizma ilaçları, demir veya vitamin ilaçları kullanıyorsanız 3 gün önce kesmelisiniz.
  • Şeker hastalığı nedeniyle ilaç kullanıyorsanız veya kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuzu bu konuda bilgilendirmelisiniz.
  • Romatizmal kalp kapak hastalığı, geçirilmiş kalp zarı iltihabı veya kalp kapak değişimi ameliyatı geçirdiyseniz endoskopi öncesi koruyucu antbiyotik kullanmanız gerekeceğinden bu konuda endoskopi hemşiresini bilgilendirmelisiniz.

Gelirken Yanımda Neler Getirmeliyim?

  • İşlem günü mücevher ve değerli eşyalarınızı evinizde bırakınız.
  • Endoskopi istek formunuzu, hastalığınız ile ilgili daha önceden yapılan tetkiklerinizi ve eğer yapıldıysa önceki endoskopi raporlarınızı mutlaka yanınızda getirmelisiniz.

Kolonoskopi Esnasında Rahatsızlık Hissedecek miyim?

Endoskopi ünitemizde tüm hastalarımıza damar yolundan verilen ilaçlarla "bilinçli sedasyon" adıyla özel bir anestezi uygulamaktayız. Bu yöntemde genel anestezide olduğu gibi tam bir bilinç kaybınız olmayacak ancak oldukça rahatlamış ve uykulu hale gelerek işlemden rahatsız olmamanız sağlanacaktır. Ayrıca kolonoskopi bittikten sonra kendinize geldiğinizde kullanılan ilaçların özel bir etkisi sayesinde işlemi genellikle hiç hatırlamayacaksınız. En önemlisi ise işlem esnasından ağrı, bulantı, kusma gibi yakınmalarınız olmayacaktır.

İşlemden Sonra Araç Kullanabilir miyim?

Kesinlikle hayır. Kolonoskopi sırasında verilen ilaçlar uyku hali, baş dönmesi ve dikkat dağınıklığı yaratabileceğinden, işlemden sonra en az 8 saat boyunca araba kullanılmamalı ve dikkat gerektiren aletlerden uzak durmalısınız. Bu nedenle eve dönerken size yardımcı olabilecek bir yakınınızı mutlaka yanınızda getirmelisiniz.

Kolonoskopi İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Tüm işlemleriniz deneyimli bir gastroenteroloji uzmanı tarafından yapılacaktır.
  • Doktorunuz yapılacak olan işlem ve karşılaşılabilecek problemler konusunda sizi bilgilendirecek, ayrıntılı tıbbi sorgulamanızı yapacak ve sonrasında işlemin yapılmasına izin verdiğinizi gösteren onay formunu imzalamanızı isteyecektir.
  • Endoskopi odasına alındıktan sonra özel bir hasta önlüğü ve tek kullanımlık bir şort giymeniz, varsa gözlük veya takma dişlerinizi çıkarmanız istenecektir.
  • İşlem süresince sol yanınıza yatar pozisyonda olacaksınız.
  • Damar yoluyla sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verilip iyice rahatladıktan sonra doktorunuz kolonoskopu anüs yoluyla kalın bağırsağınıza doğru ilerletecektir. 
  • İşlem bağırsak temizliğinin durumuna, hastalığınıza ve bağırsak yapınıza bağlı olarak yaklaşık 15 dakika ile 1 saat arasında sürer.

Kolonoskopi Sonrasında Neler Yapılır?

İşlem bittikten sonra sakinleştirici ilaçların etkisi ortadan kalkıncaya kadar dinlenme odasında yaklaşık yarım saat hemşire gözetiminde kalacaksınız. Kendinize geldikten sonra kolonoskopi bulguları konusunda doktorunuz tarafından detaylı olarak bilgilendirileceksiniz.

Kolonoskopik İncelemenin Riskleri Var mıdır?

Kolonoskopi inceleme esnasında verilen sakinleştirici ilaçların yan etkileri sebebiyle bağırsaklarda kanama ve delinme gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Ancak bu tür bir sorunla karşılaşma olsaılığı son derece nadirdir ve gerektiğinde kan transfüzyonu veya cerrahi ile tedavi edilebilir. Eğer işlemden sonraki 72 saat içinde karında şiddetli ağrı, ateş, titreme, kanlı dışkılama veya şiddetli kusma yakınmanız olursa, mutlaka durumu doktorunuza bildiriniz.