Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ile Sağlıklı Başlangıç

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ile Sağlıklı Başlangıç22.06.2016

Hayata sağlıklı bir başlangıç için uzman bir ekip gözetiminde ve sağlıklı koşullarda yapılmış bir doğum en önemli ilk adımdır. Bunun için aileler doğum yapacakları hastahaneyi doğru seçmeli, doğum sırasında oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı teknik donanımı tam ve uzman kadrosu olan tecrübeli bir hastahane tercih etmelidir.

Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fazilet Metin, ayda ortalama 350 doğumun gerçekleştiği Çakmak Erdem Hastahanesi'nin 18 yıldır faaliyet gösteren Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi hakkında merak edilenleri anlatıyor:

Neden hep ilk 24 saatin önemi vurgulanır?

Yenidoğan dönemi dediğimiz ilk 4 hafta bebeğin çevresel koşullara uyum sağladığı dönem olarak bilinmektedir. Çok kritik olan bu dönem bebek kayıplarının en çok yaşandığı dönem olup, bu kayıpların %50’sinden fazlası da ilk 24 saatte gerçekleşmektedir. Dolayısıyla, özellikle son yıllarda artan tam donanımlı hastane sayısı ve uzman doktorlarıyla birlikte azalan bebek ölüm oranları büyük çoğunlukla ilk 24 saat müdahalesiyle mümkün olmaktadır.

Yoğun Bakım Ünitenizden bahseder misiniz? Hangi durumlarda bebekleri üniteye alıyorsunuz?

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemiz, 24. gebelik haftasından itibaren erken doğanlara, çoğul gebelik, şeker hastası annelerin bebeklerine, iri bebeklere, anne karnında mekonyum (dışkısını) yutmuş bebeklere, zor doğum sonucu oluşan beyin ve diğer organ hasarı oluşmuş yüksek risk taşıyan bebeklere gelişmiş düzeyde bakım sağlamaktadır.

Ünitede hangi destekler veriliyor?

Hastanemizde gerçekleştirilen her doğumda her biri NRP sertifikasına sahip bir çocuk uzmanı ve bebek hemşiresi doğuma refakat eder. Solunum desteği (ventilatör tedavisi), kan değişimi, fototerapi (ışık tedavisi), perkütan katater uygulamaları (kol ve bacakta yer alan ince damarlardan kalbe uzanan ince damar yolu), total parenteral nutrisyon (tamamen damar yolu ile beslenme) uygulamaları, toraks tüpü takılması (akciğer hava kaçağı tedavisi), hasta başı EEG (beyin elektrosu), hasta başı EKO (Kalp ultrasonu), hasta başı USG (beyin ve diğer iç organların değerlendirilmesi için ultrason), retinopati muayenesi (erken doğan bebeklerin göz muayeneleri) yapılmaktadır. Ünite; Çocuk Cerrahisi, Çocuk Nörolojisi, Çocuk Kardiyolojisi, Radyoloji, Beyin Cerrahisi ve Ortopedi Ünitelerinden 24 saat destek almaktadır.

Bebeğin hastane süreci boyunca aileyle iletişimi nasıl oluyor?

"Bebek dostu’’ olan hastahanemizde, zamanında doğan bebeklerin, erken doğan bebeklerin ve hasta doğan bebeklerin anne sütüyle beslenmeye başlamaları hedeflenmiştir. Bu doğrultuda ünitemizde doğan bebeklerimizin annelerinden sütlerini 3 saat ara ile düzenli sağmalarını istiyor ve bebeklerimize anne sütü veriyoruz. Bununla birlikte ünitemizde anne ve baba günde iki kez bebeklerini ziyaret edebilmekte ve anne ile cilt cilde temas (kanguru bakımı) uygulanmaktadır. Bu süreçte anneye gaz çıkarma, bebeği giydirme ve emzirme konusunda yetişmiş hemşirelerimiz yardımcı oluyor, anneye eğitim veriyorlar. Her bebek taburculuk öncesinde anne göğsünden beslenebilir hale geliyor.

Bebeği taburcu ettikten sonraki süreç nasıl takip ediliyor?

Bebeği taburcu etmeden önce tüm hayati fonksiyonları stabil hale gelmiş, dış ortama uyum sağlıyor ve tam besleniyor olduğunun onayı verilmektedir. Bebeği evine gönderdikten sonra belirli aralıklarla rutin kontrollere çağırıyoruz ve her türlü kişisel, fiziksel gelişimlerini en az 2 yıl boyunca yakından takip ediyoruz.

Anne adayları hangi durumlarda yoğun bakım ünitesi olan hastaneyi seçmelidir?

Normal ve sorunsuz hamilelik yaşayan anne adaylarında bile yenidoğan bebeğin normal adaptasyonunda %10 oranında destek ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu vakaların yaklaşık %1’i de daha ileri destek ve tedavi için Yoğun Bakım Ünitesine ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla tam teçhizatlı, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi olan bir hastanede doğum yapmak, hem bebek hem de anne sağlığı için en güvenli yol olacaktır. Çünkü Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi olmayan bir hastanede yaşanan herhangi bir olumsuzluk karşısında başka bir hastaneye nakil gerekecek ve nakil sırasında bebeğe acil müdahale etmek güç ya da yetersiz olabilecek, hijyen sorunu gibi sebeplerle bebeğin sağlığı tehlikeye girecektir.