Beslenme ve Diyet

Beslenme ve Diyet

Sağlıklı beslenme ve diyet uygulamalarımız hakkında detaylı bilgi için formu doldurun, sizi arayalım.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile

Kişiye Özel Programlarla Sağlıklı Beslenme ve Diyet

Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücut gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarda tüketmektir.

Beslenme ve diyet bölümümüzde beslenme ve diyet alanında danışanlarımıza kişiye özel kapsamlı diyet programları ve beslenme eğitimi hizmetleri sunulmaktadır. Ayrıca uzman diyetisyenlerimiz; hastalıklara uygun beslenme programları, çocukluk çağında beslenme, kilo verme ve kilo alma konularında hizmet vermektedir.

Bölümümüze başvuran hastalarımıza fiziksel ve kişisel özelliklerine uygun beslenme ve diyet programları hazırlanarak, hedeflenen ideal kiloya ulaşmaları konusunda destek sağlanmaktadır.

Yatan hasta servislerimizde tedavi gören hastalarımıza, gerekli görüldüğü durumlarda hastalıklarına özel diyet programları düzenlenerek, yatış yaptıkları süre boyunca menülerinin düzenli bir şekilde planlanması ve diyetleriyle ilgili eğitim hizmeti sağlanmaktadır.

 

Kilo Denetim Programları

Çocukluk Çağında Beslenme

Çocuklar için doğru beslenme büyük önem taşır. Çünkü hem çocuğun sağlıklı gelişimini hem de ilerideki beslenme alışkanlıklarını belirler. Bu çağlardaki sağlıklı beslenmenin etkileri ömür boyu görülür. Çocukluk çağı beslenmesini okul öncesi ve okul çağı diye ayırabiliriz. Okul öncesi dönemde hızlı büyüme ve gelişme sebebiyle hayatın diğer dönemlerine oranla daha çeşitli besin öğelerine ihtiyaç duyulur. Okul çağı ise bedensel ve zihinsel yönden çok aktif olunan bir dönem olduğu için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Tüm bunlar dikkate alınarak, sağlıklı ve doğru beslenme eğitimi çocuklara bu yaşlarda verilmeye başlanmalıdır.

Ergenlik Döneminde Beslenme

Ergenlik döneminde fiziksel özellikler çok önemsendiği için çocuklar fit görünmeye, zayıf olmaya daha fazla dikkat etmektedirler. Doğru yönlendirilmedikleri takdirde güzel görünmek için kulaktan dolma bilgilerle hareket ederek beslenme rutinlerini bozabilirler. Çocuklarda böyle bir eğilim fark edildiğinde bir beslenme ve diyet uzmanına başvurarak yaşa göre diyet listesi hazırlattırabilirsiniz. 

Gebe - Emziklikli Beslenmesi

Gebeler, gebe kalmak isteyenler ve emziren kadınlar için de kişiye özel beslenme önerilerinde bulunulabilir. Gebelikte diyet listesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, diyetin bebeğin sağlıklı gelişimini engellememesidir. Ayrıca burada diğer bir amaç da anne adayının aşırı kilo almasını engellemektir.

Yaşlılıkta Beslenme 

65 yaş ve üzeri kişilerde doğru beslenmeye gereken özen gösterilmediği zaman vücut çeşitli hastalıklara daha açık hale gelmektedir. Diyabet, kalp - damar hastalıkları, osteoporoz, felç, iskelet ve kas sistemi hastalıklarının bir sebebi de beslenme alışkanlıklarının yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır. 

Spocu Beslenmesi

Sporcular düzenli olarak egzersiz yaptığı için beslenmelerine de dikkat etmeleri çok önemlidir. Yürüyüş, pilates, fitness hangi spor dalıyla uğraşıldığı fark etmeksizin sağlıklı beslenmeyle desteklenmesi gerekir. 

Sporcu diyeti alınan sıvıların ve makro besinlerin türünü, zamanını ve miktarını içerir. Ayrıca bu diyet çeşidinde vitamin, mineral ve supplement desteğinin ne kadar ve ne sıklıkla kullanılması gerektiği de belirlenir. Alınması gereken besin öğeleri ve enerji ihtiyacı yapılan spora göre farklı olacağından ona göre bir diyet listesi hazırlanmalıdır.

Kilo Kazanımı

Genelde beslenme ve diyet uzmanlarına sağlıklı kilo verme için başvurulur. Ancak bazı kişiler de aşırı zayıf olup kilo alarak daha sağlıklı olmak istemektedir. Çünkü zayıflık her zaman sağlıklı olmak anlamına gelmemektedir. Kilo almak amacıyla başvuran kişilerin vücut kitle indeksine bakılıp ideal kilosuna ulaşması için beslenme programı hazırlanmalıdır.

Günlük alınması gereken ortalama kalori miktarından fazla kalori alınması kilo almaya sebep olurken, bu miktarın altında kalındığında kilo verilir.

 

Tedavi Edici Beslenme

  • Obezite Tedavisi

    Obezite, dünyada ve Türkiye’de giderek artış gösteren bir hastalıktır. Bu hastalık sadece fiziksel açıdan sorun yaratmayıp kronik hastalıklara sebep olabilir ve metabolik sıkıntılar da yaratabilir.

    Obezite tedavisinde amaç morbidite ve mortalite risklerini azaltmak,  kişilere dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaktır. Obezite tedavisinde daha hızlı ve kontrollü bir zayıflama için diyet ve spor beraber yapılmalıdır. Kalıcı zayıflama içinse tedavi sonrasında da yemek porsiyonlarına dikkat edilmelidir.

  • Diyabette Beslenme

    Kişiye özel beslenme programı ile diyabetli hastalar için daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat tarzı oluşturulabilir. Özellikle tip 2 diyabette iyi bir beslenme planıyla kan şekeri normal seviyelerde tutulabilirken aynı zamanda hiperglisemi ve hipoglisemiyi önlemek, ideal vücut ağırlığına sahip olmak ve korumak da mümkündür.

    Diyabetli hastaların hepsi için geçerli tek bir diyet listesi yoktur. Hastalığın seyrine ve kişinin özelliklerine göre uygulanacak diyet de farklılık göstermektedir. Ancak protein, karbonhidrat ve yağların vücudun ihtiyacını karşılayacak şekilde olması önemlidir.

  • Kalp - Damar Hastalıklarında Beslenme

    Ülkemizde ve dünyada oldukça sık görülen kalp ve damar hastalıklarında genetik faktörler dışında beslenme tarzı da etkili olmaktadır. Sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlığı bu hastalıkların ilerlemesine sebep olabilir. Akdeniz beslenme tipi dediğimiz beslenme alışkanlığına uyulduğu takdirde bu hastalıklara yakalanma riski azalır ve kalp - damar sağlığı da korunmuş olur.

    * Akdeniz diyeti; bol miktarda meyve ve sebze, tahıl, kuru baklagiller, sert kabuklu meyveler ile yüksek miktarda posa, orta miktarda balık ve tavuk, düşük düzeyde kırmızı et tüketilen, zeytinyağından zengin, doymuş yağlardan fakir bir beslenme şeklidir.

  • Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme

    Obezite ameliyatından sonra hastaların yaptığı en büyük hatalardan biri beslenme programlarına dikkatli bir şekilde uymamalarıdır. Fakat ameliyat sonrasında beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişikliği kalıcı kilo kaybı için esastır.

    Hastahanemizde obezite ameliyatı olmuş hastalara, uzman diyetisyenlerimiz tarafından ulaştıkları kiloyu korumaları için kişiye özel diyet programı hazırlanmaktadır. Hastalar bu programa uyduğu sürece tekrar kilo alma konusunda herhangi bir sorun yaşamayacaklardır.

 

Beslenme ve diyet bölümümüzde tedavi amaçlı verilen diğer danışmanlık hizmetleri şöyle sıralanabilir:

  • Gut hastalığında beslenme
  • Tansiyonda beslenme
  • Tiroid hastalıklarında beslenme
  • Böbrek hastalıklarında beslenme
  • Polikistik Over Sendromu ve beslenme
  • Antikoagülan (kan sulandırıcı ilaçlar) kullanımında beslenme
  • Menopozda beslenme
  • Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme
  • Metabolik sendrom ve beslenme
  • Sağlıklı beslenme   

 

Özel Diyetlerde Beslenme

  • Çölyak Hastalığında Beslenme

    Çölyak hastalığı en sık görülen besin intoleranslarından biridir. Bu hastalık genetik kökenli olup; buğday, arpa ve çavdar gibi tahılları içeren gluten adı verilen protein tüketildiğinde ortaya çıkar.

    Çölyak, her yaşta ve iki cinsiyette de görülebilir. Hastalar ömür boyunca en etkili tedavi yöntemi olan glutensiz beslenmeye dikkat etmelidirler. Ancak bu sayede vücut normal, sağlıklı haline dönebilir.

  • Vejetaryen Beslenme

    Vejetaryen diyette et ürünlerinin yerine (kümes hayvanları ve balık gibi hayvan etleri de dahil) tahıllar, sebzeler, soya, kuru baklagiller ve meyve gibi bitkisel besinler tüketilir. Vejetaryen diyet, dikkatli ve disiplinli bir şekilde planlanıp uygulandığında sağlığın üzerinde olumsuz etkileri bulunmaz.

    Vegan beslenme ise vejetaryenliğe ek olarak et ürünlerinin yanında hayvansal gıdaların tümünü kullanmayı reddetmek demektir. Yani beslenmede süt, yumurta ve bal gibi yan ürünler de tüketilmez bunlar yerine soyadan yapılmış ürünler, sebzeler, baklagiller, mercimekler, meyveler, tahıllar, kuruyemişler ve mantarlar tercih edilir.

 

SIK SORULAN SORULAR

Yanlış Beslenme ve Diyetin Olumsuz Sonuçları Nelerdir?

  • Yanlış ve yetersiz beslenme sonucunda vücudun büyümesi ve gelişmesinde sıkıntılar yaşanır. 
  • Besin öğelerinin yetersiz alınmasıyla sebebiyle bağışıklık sistemi zayıflar, vücut hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelir. 
  • Mat saçlar, pürüzlü bir cilt, şişkin karın, yorgunluk ve isteksizlik gibi belirtilere sebep olur.
  • Sadece fizyolojik olarak değil işgücü, planlama ve yaratıcılık yeteneğini de azaltır.

Doğru Diyet Nasıl Yapılır?

Sağlıklı beslenme, geleneksel ve sosyal medyada sık sık gündeme gelen konulardan biri. Bu kadar popüler olması sebebiyle de beslenme uzmanı olmayan kişiler bile kolay diyet veya şok diyet adı altında önerilerde bulunup kişileri yanlış yönlendirmektedirler. Oysa beslenme alışkanlıklarını değiştirmedikçe kalıcı zayıflama pek mümkün değildir. Diyet yapanlar mutlaka buna dikkat etmeli ve uzman diyetisyenlerin verdiği diyet listesine göre hareket etmelidirler.

Hamilelikte Diyet Yapılır mı?

Hamilelikle beraber kilo alımı kaçınılmazdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus gereksiz kilo almamaktır. Bebeğin sağlıklı gelişimi için 9 - 12 kg arası alınması normal kabul edilir. Çoğul gebeliklerde bu sayı 22 kiloya kadar çıkabilir. Bu rakamların üzerinde kilo alınması doğum sonrası eski hale dönülmesini de zorlaştıracaktır.

Eğer anne adayı hamilelik öncesi kilolu biriyse özenli bir şekilde hazırlanmış bir diyet listesine bağlı kalarak hem kendinin hem de bebeğin sağlığına zarar vermeden diyet yapabilir.

Şok Diyet Nedir? Şok Diyetin Zararları Nelerdir?

Şok diyet, en az 3 gün en fazla 7 gün süren bir diyet çeşididir. Bu diyet ile hızlı sonuç alınabilir ancak yan etkileri fazladır. Kilo birden alınmadığı gibi birden verilmesi de tehlikelidir. Bu diyetlerin vücuda olan olumsuz etkilerini şöyle sıralayabiliriz:

  1. Diyet süresince enerji gereksinimleri yeterince karşılanamaz.
  2. Hızlı kilo verildiği için metabolizma üzerinde kalıcı hasarlar oluşur.
  3. Yağ dokusundan çok kas dokusu kaybedildiği için metabolizma hızı yavaşlar.
  4. Uzun süreli açlık sebebiyle vücutta oluşan ani su kaybı halsizlik, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi ve fenalık hissi gibi belirtilere sebep olur.

Kilo Vermenin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Paketli ürün tüketimi azaltılmalı
  • Doymuş yağ tüketimi azaltılmalı
  • Yemek ölçüleri iyi ayarlanmalı
  • Çay ve kahve gibi içecekler şekersiz tüketilmeli
  • Öğün atlamamaya özen gösterilmeli
  • Yeterli sıvı tüketimi sağlanmalı
  • Hareketsiz bir yaşam tercih edilmemeli, düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.

 

Daha fazla bilgi ve diyetisyen randevusu almak için 0850 222 04 94 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Hekimlerimiz