Bach Çiçekleri Terapisi

Bach Çiçekleri Terapisi Nedir?
Bach çiçekleri terapisi, Dr. Edward Bach’ın 1930'lu yıllarda ‘her hastalığın altında duygusal bir bozukluk olduğu’ düşüncesine dayanarak araştırmalara başlaması sonucu geliştirilmiştir.
Dr. Bach korku, çaresizlik, umutsuzluk, dengesizlik ve tükenmişlik hali gibi günlük hayatımızı zorlaştıran, olumsuz duygu ve düşüncelerin neden olabileceği hastalıkların tedavisini doğada aramış ve yıllar süren araştırmaları neticesinde homeopati temeline dayanarak 38 çiçeği bulmuştur. Dr. Bach yaptığı çalışmalarla çiçeklerin kişide bulunan olumsuz duygusal özellikleri en aza indirgeyip, olumlu özellikleri artırdığını fark etti. Ona göre Bach çiçekleri doğal dengemizi bulmamıza yardımcı olur ve böylelikle duygusal blokajlar kaldırılarak fiziksel rahatsızlıklarda da bedenin kendi kendini iyileştirmesi sağlanır.
Bach çiçekleri terapisi zamanla yaygınlaşıp ''bütünsel tıp'' alanında çalışmalarını yürüten terapistlerin psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullandığı yöntemler arasına girmiştir. Bach çiçekleri; korku ile ilgili olan çiçekler, belirsizlik hissi ile ilgili olan çiçekler, geri çekilme/ilgi eksikliği için çiçekler, yalnızlık için çiçekler, dışarıdan gelen müdahalelere ve fikirlere karşı hassaslık, umutsuzluk-çaresizlik hissi ile ilgili çiçekler ve başkasının durumu ile aşırı ilgilenenler ile ilgili çiçekler olmak üzere 7 farklı gruba ayrılmıştır.
Bach Çiçekleri Ne Kadar Süre İçinde Etki Eder?
Bach çiçekleri kürü kullanılmaya başlandıktan bir iki hafta sonra yavaş yavaş etki göstermekle birlikte hemen birkaç gün içinde de etkisini gösterebilmektedir.
Bach Çiçekleri İlaç mıdır?
Bach çiçekleri, bazı bitkilerin ''homeopatik'' kürleridir yani ilaç değildir. Bu kürler hazırlanırken bitkilerin fiziksel yapıları değil, enerjileri kullanılmaktadır.
Bach Çiçeklerinin Yan Etkisi Var mıdır / Kimler Kullanabilir?
Bach çiçeklerinin kürleri ilaç olmadığı için herhangi bir ilaçla etkileşime girmez ya da yan etkisi bulunmaz. Bu nedenle çocuklar, gebeler, hayvanlar, bitkiler dahil olmak üzere tüm canlılarda kullanılabilir.
Bach Çiçekleri Nasıl Kullanılır?
Bach çiçekleri tek tek ya da birden fazla özün birleştirilmesi şeklinde de kullanılabilir. Kişi için hazırlanan damla günde 5 kez olmak üzere dilin altına 2 sefer damlatılarak kullanılır.
Korku ile İlgili Çiçekler
Rock rose (kaya gülü): Dehşet, korku, panik atak ve histeri ile ilişkilendirilir.
- Durduk yere birden korku, dehşet ve paniğe kapılırım. O anda muhtaç ve çaresiz halde kalakalırım.
- Paniğe kapıldığımda saf dehşet ve korku yaşıyorum, sanki kalbim duracakmış gibi geliyor.
- Sinirlerim zayıftır, birden ve aşırı bir tepki vererek, panik olabilirim.
- Tehdit altında hissettiğim zaman sıkıntı-bunaltı seviyem aniden yükselir.
- Sıkça kâbuslar görürüm.
Kaya gülü kürü, yukarıda bahsettiğimiz tarzda kontrol edilemeyen korku, dehşet ve panik hallerini dönem dönem yaşayan kişiler için uygundur. Olaylar karşısında meydana gelen panik hissi her zaman mantıklı olmasa da kişi için daima gerçektir. Burada kişi gerçek anlamda korkuyu hisseder ve titreyip, terleyebilir. Korku, travma yaratan bir kaza ya da hastalıktan sonra başlamış olabilir. Kaya gülü bu gibi durumların yanında tekrarlayan kâbuslar için de etkili olmaktadır.
Geri Çekilme/İlgi Eksikliği ile İlgili Çiçekler
Wild rose (yaban gülü): Geriye çekilme; isteksiz, enerjisiz bir şekilde her şeyi sessizce kabul etme ile ilişkilendirilir.
Bu kişiler, yaşamlarını devam ettirmek için minimum miktarda çaba ve enerji gösterirler. Hırsa ve motivasyon sahip değillerdir. Başlarına olumsuz bir şey geldiğinde "ne yapalım, oldu işte, hayat bu işte" deme ve bu duruma müdahale etmeme eğilimindelerdir.
-Benim için ne olup bittiği fark etmez. Öyle de olsa olur, böyle de olsa...
-Bu benim kaderim. Söz konusu mutsuz aile ya da tatmin etmeyen bir iş ya da hastalık olsa bile bu durum değişmiyor.
-Her ne kadar kaybedilmiş olarak görülmese de ben çoktan vazgeçmiştim. Duygularımın anlamsız ve içlerinin boş olduğunu düşünüyorum.
-Keyfim yerinde değil, kendimi motive edecek gücüm yok.
-Konuşma tarzım sessiz, sakin ve monoton bir şekildedir.
Yalnızlık ile İlgili Çiçekler
Water Wiolet (Su Menekşesi): Su menekşesi, yalnız kalma ve başkalarından uzak olma isteğini temsil eder. Ayrıca gururlu ve ilgisiz hissi; kendi başına olmaktan memnun olma ancak bazen fazla yalnız hissetme duyguları ile ilişkilendirilir.
Bu yapıya sahip kişiler, tıpkı su menekşesi gibi gururlu ve dimdik ayakta olurlar. Hayatında sessiz, sakin unsurların olmasından daha çok zevk alır ve bu sebeple daha vakur bir tavır takınırlar. Hareket ederken sessizce ve kendilerinden emin bir şekilde davranırlar; sakar veya sabırsız olmazlar.
Popüler biri olma zorunluluğu hissetmez; seçilmiş birkaç kişiden oluşan kendi arkadaş çevrelerinde olmayı, kalabalık ortamlarda olmaya tercih ederler. Kendileri ile ilgili konularda başkalarıyla tartışmazlar.
-Dışardan soğuk ve ilgisiz biri olduğum düşünülür.
-Yoğun olduğumda sakin bir yerde tek kalmayı tercih ederim.
-İnsanlarla çoğu zaman bağlantı kuramam.
-Problemleri kendi başıma hallederim, sorunlarımla başkalarının canını sıkmam.
Dış Etkiler- Fikirlere Hassaslık ile İlgili Çiçekler
Centaury (kantaron): Hayır demekte güçlük çeken, herkesi memnun etme kaygısı yaşayan kişilerle ilişkilidir.
Bu kişiler kendi hakkını aramaktan çekinebilirler; iyilikle dolu olurlar ve daima yardım etmeye heveslidirler. Kimseyi üzmek istemediklerinden "hayır" demek, yaradılışlarına aykırı gelir; sakin ve cömert yapılarından dolayı, kolaylıkla hükmedilebilir veya manipüle edilebilirler. Genellikle iyi niyetlerinden faydalanan daha güçlü ve daha baskın kişiliklerin kurbanı olurlar. Kantaron insanı, fazla çalışmaktan yorgun düşebilir aynı zamanda bu durum karşısında kendine kızabilir.
-Uysal ve iyi niyetli bir insanım ama kolayca sömürülebiliyorum.
-Çoğunlukla kendi memnuniyetimi geri plana atarım.
-Kolayca başkalarının etkisi altında kaldığım oluyor.
-Karşı çıkmak benim için daha zor olduğu, bundan dolayı fazladan iş ve sorumluluk yükleniyorum.
Larch (Karaçam): Yetersizlik hissi, kendine güven eksikliği ile ilişkilidir.
Karaçam dalları üzerinde bulunan kızıl çiçekler, kendine güveni eksik olanlarda kullanılır. Karaçam, yeteneklerine inanmayan, dolayısıyla geri planda duran ve sonunda yerini başkalarına kaptıran insanlar içindir. Kendine güvensizlik hali, bu insanların hayatta karşılarına çıkan fırsatları tepmelerine neden olur. Böyle insanlar, başarısızlıktan korkarlar ve karşılarına çıkan fırsatlara karşı beceremeyeceklerini düşünerek çekimser yaklaşırlar.
-Özgüven eksikliğim var.
- Başkalarından aşağı hissediyor ve çoğunlukla cesaretimi kaybediyorum.
Başkasının Durumuyla Aşırı İlgilenenler ile İlgili Çiçekler
Chicory (Hindiba): Başkaları hakkında fazla endişe duymak ve sahiplenme hissi; sundukları, diğerleri tarafından fark edilmediğinde de incinmeyle ilişkilidir.
Hindiba "anaç" yapılı insanlar içindir. Bu kişiler sevgi ve iyilik doludur ancak, sevdiklerinin üzerine fazla titrerler. Bu da, aşırı korumacı olmalarına neden olabilir. Ona en çok ihtiyaç duyulduğunu hissettikleri ve organize etmek için ailelerinin etraflarında oldukları zaman, en mutlu oldukları zamanlardır. Bu endişeli sevgi hali, zaman zaman kontrolsüz bir hal alabilir ve sevdiklerinin üzerinde boğucu bir etki yaratabilir; bencillik ve sahiplenicilik öne çıkabilir.
-Duygusal olarak talepkar biriyim. Süresi farketmeksizin yoğun ve sıkı ilişkiler kurmayı isterim.
-Bana ihtiyaç duyulmasını, sevdiklerimin ben her istediğimde yanımda olmalarını isterim.
-Ailem beni sevmediğini ve hakkımda olumlu şeyler hissetmediklerini düşünüyorum.
-Sık sık kendimi ezik ve kırgın hissediyorum.