Sorularla Tüp Bebek

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Sorularla Tüp Bebek02.12.2019

Sorularla Tüp Bebek

1. Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?

  • Çocuk sahibi olamayan çiftler başka tedavilerle sonuç alamamışsa,
  • Erkekte hiç sperm yoksa veya hareket ve şekil bozukluğu varsa,
  • Kadında yumurtalar azalmışsa,
  • Kadının tüpleri tıkalıysa,
  • Bazen de açıklanamayan nedenlerle uzun süre çocuk sahibi olunamıyorsa tüp bebek tedavisine başlanabilir.

2. Tüp bebek tedavisi için başvuran çiftlerden hangi tetkikler istenir?
Başlıca tetkikler spermiogram, ilaçlı rahim filmi, prolaktin ve tiroit hormon tahlilleridir. Değerlendirme sonrası gerekirse başka tetkikler de istenebilir.

3. Tüp bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
Adet döneminden başlayarak yumurtaların uyarılması, yumurta toplama, toplanan yumurtaların laboratuvarda mikroenjeksiyonla döllenmesi, embriyo geliştirilmesi ve embriyo transferidir. Yumurta folliküllerinin geliştirilmesi 8-10 gün kadar sürer. Belli bir büyüklüğe ulaştığında yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurta toplama ağrılı bir işlem olduğundan genel anestezi ile yapılmaktadır. Aynı gün eşten sperm örneği alınarak laboratuvarda mikroenjeksiyon yapılır. Ertesi gün döllenmiş olan yumurtaların takibi yapılır. Yumurta toplamadan 2-5 gün sonra gelişen embriyolardan 1 veya 2 tanesi seçilerek transfer yapılır. Destekleyici bazı ilaçlar kullanılır. 10 veya 12 gün sonra da gebelik testi yapılır.

4. Tüp bebek tedavisinin komplikasyonları nelerdir?
Komplikasyon çok nadir görülür. Özellikle polikistik over hastalarında verilen tedaviye hastanın  yumurtalıklarının aşırı cevap vermesi hiperstimülasyon sendromuna neden olabilir. Bu durum yakın takip ve tedavi gerektirir. Yumurta toplamaya bağlı kanama ve ilaçların yan etkileri nadiren görülen diğer problemlerdir.

5. Tedavi sonrası çalışabilir miyiz?
Transferden hemen sonra hasta günlük aktivitesine dönebilir. Yapılan çalışmalar transfer sonrası yatak istirahatinin gebelik başarısını arttırmadığını göstermiştir.

6. Spermi hiç olmayan erkekten nasıl sperm alınır?
Testislerden aspirasyon ya da biyopsi yolu ile sperm alınır. Tesa yönteminde testisin epididim bölgesinden aspirasyon yapılır. Bu şekilde sperm elde edilemezse mikro-tese dediğimiz testis dokusundan mikroskop altında biyopsi ile sperm elde edilmeye çalışılır.

7. Tüp bebek tedavisinde sonuç ne zaman belli olur?
Embriyo transferinden 10-12 gün sonra kanda gebelik testine bakılır.

8. Tüp bebek yöntemiyle gebe kalındığında düşük ihtimali daha fazla mıdır?
Normal gebelikteki düşük oranlarından farklı değildir. Beklenen adet günü gelmeden gebelik testi yapılarak gebeliklerin tespiti arttığından düşük oranları da artmış gibi görünebilir.

9. Tüp bebek tedavisi yumurtaların erken tükenmesine yol açar mı?
Böyle bir durum söz konusu değildir. Verilen ilaçlarla o ay zaten tükenecek olan yumurta hücrelerinin uyarılması sağlanır. Fazladan bir tükenme söz konusu olmaz.

10. En fazla kaç defa tüp bebek yapılabilir?
Bu konuda bir üst sınır yoktur. Hastanın sağlığı ve maddi imkânları elverdiği sürece tüp bebek uygulaması yapılabilir. En yüksek başarı ilk 3 uygulamadadır.

11. Tüp bebek tedavisi başarısız olduğunda bir diğer denemeye ne zaman başlayabiliriz?
Yumurtalıkların ve hormonların normale dönmeleri için bir ay ara yeterlidir. Bir veya iki ay sonra yeni bir deneme yapılabilir.

12. Tüp bebek ilaçları kansere yolu açar mı?
Yapılan çalışmalarda tüp bebek tedavisinde kanser riskinde artış görülmemiştir.

13. İlaçsız tüp bebek yapılabilir mi?
Bazı durumlarda hastanın kendi yumurta gelişimi izlenerek ilaç vermeden, yumurtalık uyarısı yapmadan tüp bebek tedavisi yapılmaktadır. Daha iyi kalitede ama daha az sayıda yumurta elde edilir. İleri yaş, yumurtalık rezervi azalmış, diğer tedavilerle cevap alınamamış hastalarda denenebilir. İlaç maliyetinin olmayışı ve ilaç tedavisinin sakıncalı olduğu hastalarda uygulanabilir olması diğer avantajlarıdır.

14. Dondurulmuş embriyolar verildiğinde başarı şansı daha düşük müdür?
Transferden sonra elimizde fazla embriyo olduğunda bunları dondururuz. Bazen de transferi hiperstimülasyon veya başka nedenlerle ertelememiz gerektiğinde o ayki embriyoları dondurup başka bir ay vermeyi tercih ederiz. Günümüzdeki modern laboratuvar teknikleri ile dondurulmuş ve taze embriyo transferleri arasında başarı oranları arasında bir fark yoktur.