Boğaz Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Boğaz Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?08.01.2022

Boğaz ağrısı, boğaz bölgesinde hissedilen yanma, ağrı, kuruluk gibi belirtiler gösteren, özellikle yutkunmayla bu hislerin arttığı bir şikayettir. Genellikle havaların soğumaya başladığı sonbahar ve kış aylarında daha çok görülen boğaz ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonları dışında reflü ve sigara kullanımı gibi sebeplerden de ortaya çıkabilir.

Yapılan araştırmalara göre her yıl milyonlarca insan boğaz ağrısı şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Oldukça yaygın görülen bu problem, kendiliğinden geçebildiği gibi kronik bir hal alıp aylarca sürebilmektedir.

Boğaz ağrısının, ağrının bulunduğu bölüme göre çeşitleri vardır. Ağız boşluğunun hemen arkasından gırtlağa doğru ilerleyen bölgeye etki eden ağrılar, farenjit olarak adlandırılmaktadır. Gırtlakta ses 

tellerinin olduğu bölgede hissedilen ağrı larenjit, ağzın arka kısmındaki yumuşak dokularda ve bademciklerde meydana gelen şişme ve yanmaya ise tonsilit denmektedir.

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Her yaş grubunda sıkça karşılaşılan şikayetlerden olan boğaz ağrısının birden fazla sebebi vardır. Ancak genelde soğuk algınlığı ve grip en yaygın nedeni olarak karşımıza çıkar. Bunun dışında bakteriler sebebiyle de boğaz enfeksiyonu görülebilmektedir. Bu enfeksiyonlarda boğaz ağrısının yanında pamuksu, beyaz bir iltihap görüntüsü vardır.

Boğazda ağrı yaratan viral hastalıkları şöyle sıralayabiliriz:

  • Koronavirüs
  • Influenza
  • Enfeksiyöz mononükleoz (halk arasındaki adıyla öpücük hastalığı)
  • Kızamık
  • Suçiçeği
  • Krup hastalığı

Bu hastalıklar dışında boğaz ağrısına yol açan sebepler şunlardır:

  • Evcil hayvanlara ait kepek, tüy; küf, toz ve polen gibi nesneler alerjiyi tetikleyerek boğaz ağrısına neden olabilir.
  • Kuru hava boğaz ağrısına neden olabilir. İç mekanlarda havada yeterli nem bulunmaması, boğazda kuruluk ve çizilme hissedilmesine neden olabilir.
  • Genellikle kronik burun tıkanıklığı nedeniyle sürekli ağızdan nefes almak da boğazda kuruluğa ve ağrıya sebep olabilir.
  • Hava kirliliği, tütün dumanı veya temizlik için kullanılan kimyasalların buharı kronik boğaz ağrısına neden olabilir. Tütün çiğnemek, sigara içmek, pasif içicilik, alkol almak ve baharatlı yiyecekler de boğazı tahriş edebilir.
  • Uzun süre dinlenmeden ve/veya yüksek sesle konuşmak, bağırmak boğazdaki kasları gerer ve boğaz tahrişi yaratabilir.
  • Boğaz, dil ve gırtlakta bulunan kanserli tümörler de yutkunurken boğaz ağrısına sebep olabilir.

Boğaz ağrısı bazen de bu bölgede meydana gelmeyen hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabilir. Bunlar;

  • Mide asidinin yemek borusundan yukarı çıktığı reflü
  • Bağışıklığı düşüren HIV hastalığı
  • Candida albicans isimli mantar enfeksiyonu

Ayrıca, CMV adı verilen viral bir enfeksiyon, geçmeyen boğaz ağrısı şikayeti yaratabilir.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısına iyi gelen şeyler, ağrıya neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişir. Viral enfeksiyon kaynaklı boğaz ağrıları genelde herhangi bir tedavi yapılmazsa bile 7 gün sürer ve kendi kendine iyileşir. Fakat bu süre içerisinde ağrı ve ateşin etkilerini azaltmak için hafif ağrı kesicilerden yararlanılabilir.

Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı boğaz iltihabı görülüyorsa tedavide antibiyotikler tercih edilir. Antibiyotikler çok etkili ilaçlardır. Tedavi yarıda bırakılırsa vücudun bakterilere karşı oluşturduğu bağışıklık da zayıflayacaktır. Bu nedenle boğaz ağrısı geçmiş olsa dahi doktorun önerdiği ilaç bitene kadar kullanılmalıdır. Viral enfeksiyonlarda antibiyotikler işe yaramaz, bu sebeple her boğaz ağrısı ve burun akıntısı şikayetinde antibiyotik kullanılmamalıdır.

Hamilelikte boğaz ağrısı için ilaç kullanmadan önce olası yan etkilere karşı mutlaka bir uzmana danışmalıdır. Annenin ve bebeğin sağlığının korunması için bu konu çok önemlidir.

Çocuklarda boğaz ağrısı nasıl geçer?” diye sorulacak olursa hekim kontrolünde verilen bir ilacın kullanılmasını tavsiye ederiz.

Bu tedavilere ek olarak semptomları azaltmak için uygulanması önerilen başlıca şeyler; dinlenmek, iyi bir uyku ve ses tellerini fazla yormamaktır.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Boğaz ağrısı için doğal tedaviler de bulunmaktadır. İlk olarak boğazı sürekli nemli tutmak için ılık su ve bitki çaylarından yararlanılmalıdır. Çünkü boğazın kuruması ağrının şiddetini daha çok artıracaktır. Ancak her sıvı boğaz ağrısına iyi gelmez. Özellikle alkol ve kafein içeren içecekler dehidrasyonu artıracağı için daha çok su kaybına yol açar.

Et suyu ve tavuk suyu çorbalar içerdiği vitaminler sayesinde vücut direncini artırırken, ılık içildiğinde boğazın yumuşamasına da yardımcı olur. Ballı ılık su, bilinen en eski yöntemlerden biri olup yutkunurken boğaz ağrısı şikayetine de iyi gelir. Bunlar dışında; tuzlu su ile gargara yapmak, papatya çayı içmek, sarımsak çiğnemek ve pastil kullanmak boğaz ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır.

Tüm bu saydığımız yöntemler içerdikleri vitaminler ve antioksidan etkileri sayesinde boğaz ağrısı şikayetinizi hafifletmeye yardımcı olacaktır. Ancak şikayetiniz iki haftadan uzun sürüyorsa mutlaka bir KBB randevusu almalısınız.