Diyetteyken de Aşure Yenebilir

Diyetteyken de Aşure Yenebilir13.08.2022

Diyet kelimesi denildiğinde aklınıza sevdiğimiz tüm yiyecekleri kısıtladığımız bir beslenme listesi gelmemelidir. Bundan dolayı sadece fiziksel değil, sosyal bir varlık olduğumuz unutulmadan, bu dönemde evlerimize misafir ettiğimiz aşure hakkında aklınızdaki soru işaretlerini cevaplamaya çalışacağız.

Aşure birlik, misafirperverlik, saygı ve paylaşmayı öğretmesi dışında bir maneviyat barındıran tatlıdır. Tarifin ana malzemelerini su, şeker, buğday, nohut, fasulye ve kuru meyveler oluşturuyor. Vitamin, mineral ve posa açısından zengindir. Süslemek için ise tercihe göre ceviz, Antep fıstığı, çam fıstığı, fındık, badem, Hindistan cevizi, tarçın, nar ve susam gibi kuru yemiş ve baharatlar kullanılıyor.

Aşurenin şeker oranı nedir?

Yapılan tariflerde, genelde bardak hesabı şeker katılır. Bu durumda ortalama 1 kase başına 1-2 yemek kaşığı şeker kullanıldığını gösterir. Sizler tatlandırmak adına kuru meyve oranını artırıp, şeker oranını biraz daha azaltabilirsiniz. 

Aşure kaç kaloridir?

1 kâse aşure ortalama 300-350 kaloridir.

Diyette aşure yenir mi?

Beslenmenizde bir şeyi %100 katı kuralları ile yasaklamak kişilerde bozulmuş beslenme davranışını tetiklenmesine yol açabilir. İstisna olarak ise örneğin, çölyak hastalığınız veya diyaliz tedavisi aldığınız bir hastalığınız varsa bu besinler kesinlikle yasaklanmaktadır. Şeker hastalığınız var ise kontrollü bir şekilde tüketimi sağlanıp yanında mutlaka bir protein kaynağı ile (yoğurt gibi) tüketilmesi sağlanabilir. Ancak burada dikkat çeken kelime ”kontrol”dür. Hiçbir hastalığınız olmamasına rağmen kilo verme sürecindeyseniz, tamamen yasak diyemeyiz ancak kontrollü şekilde haftada 1 veya 2 defa (zaten aşure belli süreliğine sofralarımızda yer alıyor), gün ortasında ara öğüne denk gelecek şekilde (akşam yemekten sonra değil) beslenmenize eklenmesinde sakınca olmayacaktır. Ancak bunu beslenme uzmanınız ile paylaşıp, ondan fikir almanız her zaman çok daha iyi olacaktır.