Balon Anjiyoplasti ve Stent İşlemi

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Balon Anjiyoplasti ve Stent İşlemi14.02.2023

Kalbimiz ikisi solda, biri sağda olmak üzere üç koroner damar tarafından beslenmektedir. Bu atardamarlara koroner damarlar denir. Koroner Arter Hastalığı (KAH) kalp adalesini besleyen atardamarların daralma ve tıkanması ile kan akımının kısmen ya da tam olarak kesilmesi sonucu ortaya çıkar. Koroner damarların X ışını ile yapısının en iyi şekilde görüntülenmesine ise koroner anjiyografi denmektedir. Koroner anjiyografi işlemi sonrasında hastadaki darlık ve tıkanıklıkları açmak için balon anjiyoplasti ve/veya stent (çelik kafes) işlemleri uygulanabilir.

 

Balon Anjiyoplasti-Stent Nasıl Yapılır?

Halk arasında “kalbe balon takılması” olarak bilinen balon anjiyoplasti işlemi, özel bir plastik kateter ile balon yapılacak damarın içine girilerek gerçekleştirilir. Çok ince kılavuz tel ile daralma bölgesinden geçilir. Ardından uç kısmında balon olan kateterler, kılavuz tel üzerinden kaydırılarak darlık olan bölgeye yerleştirilir. Dışarıdan bir pompa yardımıyla balon şişirilir ve damarın genişlemesi sağlanır. Daha sonra balon indirilerek geri alınır. Bu tedavi yöntemi birden fazla damardaki daralmaya veya aynı damardaki birden fazla daralmaya da uygulanabilir.

Balon ile darlık açılmasından sonra aynı yerde ani tıkanıklık veya zaman içinde tekrar darlık gelişmemesi için darlık bölgesinde mekanik destek sağlayıp ani tıkanmayı engelleyen, çoğunlukla paslanmaz çelikten yapılan stentler kullanılmaktadır. Gerekli durumlarda balona ek olarak o bölgeye, yine balon yardımıyla stent konur. Anjiyografi ile damarın istenilen şekilde açıldığı gösterildikten sonra işlem sonlandırılarak hasta yatağına alınır. Hasta genellikle ertesi gün taburcu edilir.

Geliştirilen ilaçlı stentlerle de aynı bölgede darlık ve tıkanıklıkların meydana gelmesi engellenebilmektedir. İlaçlı stentlerin normal stentlerden en önemli farkı damarda yeniden daralma olasılığını en aza indirmesidir. Dolayısıyla ilaçlı stentler özellikle damarlarda tekrar daralma riskinin yüksek olduğu hastalarda tercih edilir. Şeker hastalığı varlığı, ince damarlar, tıkalı damarın açılması, uzun stent gereksinimi, komplike işlem yapılması gibi durumlarda damarın yeniden tıkanma riski daha yüksektir.

 

Balon Anjiyoplasti Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Balon anjiyoplasti genellikle lokal anestezi altında, ayaktan tedavi şeklinde gerçekleştirilen planlı bir işlem olması ve taburcu süresinin kısalığı nedeniyle hem hasta hem de hekimler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Başarılı balon anjiyoplasti işlemi sonrasında koroner kan akımı artar, göğüs ağrısı azalır. Bununla birlikte sağlıklı beslenme, hareketli bir yaşam veya sigarayı bırakmak için adımlar atmazsanız, balon anjiyografi sorununuzu "tedavi etmez”. Genetik faktörler, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, şeker hastalığı, damar yapısı, darlığın morfolojisi, darlığın yerleşim yeri, daralmayı artıran faktörlerdir.

 

Balon Anjiyoplasti Riskleri Nelerdir?

Balon anjiyoplasti ve stent işleminin komplikasyon riski düşük olmakla birlikte, ender olarak işlem sonrası ani tıkanma ve tekrar daralma meydana gelebilir. Bu yöntem ciddi şekilde bozulmuş kan akışını düzeltmek için kullanıldığından, tedavinin faydaları balon anjiyoplasti risklerinden daha ağır basar. Bununla birlikte yapısal olarak sağlam olmayan damarlarla, çapı 1,5 milimetreden daha küçük olan atardamarlarda veya damarlarda balon anjiyoplasti yapılmaz.