Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?17.06.2023

Boğaz ağrısı, vücutta bakteriyel veya viral enfeksiyon oluştuğunda bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak ortaya çıkar. Mukoza zarının çevresel faktörler nedeniyle iltihaplanarak şişmesi yutkunurken boğaz ağrısına, tahriş, yanma hissi ve boğazda pürüzlü bir dokuya neden olur.  Ağrının en yaygın nedeni boğaz enfeksiyonudur ve birçok insan hayatı boyunca sık sık bu sorunla karşılaşır.

 

Boğaz ağrısı nasıl geçer?” sorusu özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında daha sık yanıt aranan bir sorudur. Öncelikle ağrının nedeni bulunmalı, daha sonra uygun tedavi uygulanmalıdır. Boğaz ağrısı nedenleri genellikle aşağıdakilerden biri veya birkaçıdır:

  • En yaygın nedeni enfeksiyonlar ve viral hastalıklardır. Soğuk algınlığı, grip, farenjit (boğaz iltihabı) ve bademcik iltihabı gibi hastalıkların bir belirtisi olarak görülebilir.
  • Genellikle 3-15 yaş arasındaki çocuklarda boğaz ağrılarının daha sık görülme nedeni bu yaş grubunun toplu taşıma, okul ve ofis gibi ortamlarda çokça bulunmasıdır. Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar bu tür ortamlarda kolaylıkla yayılabilir. Ayrıca zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak da önemli bir risk faktörüdür.
  • Reflü ve benzeri mide rahatsızlıkları da boğaz ağrılarının sebebi olabilir. Reflü mide asidinin yemek borusuna geri çıkması durumudur, bu asit boğaza kadar çıkarsa bölge asitten tahriş olabilir.
  • Evcil hayvan tüyleri, küf, toz ve polen gibi alerjenlere karşı gelişen alerjik reaksiyonlar boğaz ağrısına yol açabilir. Bu alerjenlere maruz kalmanın sonucunda boğaz tahrişi gelişebilir ve geniz akıntısıyla birlikte iltihaplanmaya neden olabilir.
  • Kapalı mekanlarda yeterli nemin olmaması boğaz kaşıntısı ve bu bölgede kuruluk hissi hissi meydana getirebilir. Kronik burun tıkanıklığı olan kişilerde gece uyurken ağızdan nefes almak da boğazda kuruluk sebebidir.
  • Hava kirliliği, sigara dumanı ve ev temizlik malzemeleri gibi kimyasallara maruz kalmak kronik boğaz ağrısına yol açabilir. Ayrıca aşırı miktarda alkol almak, çok soğuk veya çok sıcak içecekleri tüketmek, baharatlı yiyeceklerin yanı sıra acı veya ekşi yiyecekler yemek boğazı tahriş ederek boğaz ağrısına neden olur. Bu tür besinleri tüketirken dikkatli olmak ve boğazın tahriş olmasını engellemek önemlidir.
  • Kas gerginliği boğaz ağrısına neden olabilir. Yüksek sesle konuşmak, sürekli bağırmak veya uzun süre dinlenmeden konuşmak, boğaz kaslarının gerilmesine yol açabilir.

 

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Hafif şiddette boğaz ağrısı yaşayalar çok sıcak veya soğuk gıdaların tüketiminden kaçınarak ve bol sıvı tüketerek tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşebilir. Bu tür boğaz ağrıları genellikle hafif seyirlidir ve birkaç günde iyileşir. Ancak ağrı birkaç gün boyunca devam ederse veya öksürük, solunum güçlüğü veya beslenme zorluğu gibi sorunlara yol açarsa, hekim kontrolü ve tıbbi tedavi gerekebilir. Özellikle enfeksiyon kaynaklı boğaz ağrılarında hastalığın ilerlemesini önlemek için uygun tedavinin önemi büyüktür.

Boğaz ağrısını hafifletmek ve iyileştirmek için genellikle ağrı kesiciler ve gargara gibi ilaçlar kullanılır. Antibiyotiklerin doktor kontrolünde kullanılması bakteriyel enfeksiyonlarda etkilidir, ancak viral enfeksiyonlarda faydası yoktur. Bu durumda ilaç tedavisi gerekmeyebilir.

 

Boğaz Ağrısı Evde Nasıl Geçer?

Evde boğaz ağrısını hafifletmek için kullanılabilecek bazı doğal yöntemler vardır. "Boğaz ağrısına ne iyi gelir" sorusuna sunulan pratik çözümler:

  • Bol miktarda ılık içecek tüketmek boğaz ağrısını hafifletmede önemli bir rol oynar. Adaçayı, yeşil çay, papatya çayı, limonlu ve ballı su, zencefil çayı ve ekinezya çayı gibi bitki çayları bu dönemde kişiyi rahatlatır. Özellikle papatya çayı iltihap çözücü özelliği ve boğazın nemlenmesine sağladığı katkı nedeniyle bu dönemde tüketilmelidir.
  • Kuruyan sinüslerde faydalı olduğundan ortamı nemlendirmek çok önemlidir.
  • Nefes açıcı uçucu yağlarla buhar banyosu yapılabilir.
  • Tuzlu suyla gargara yapmak ağız salgılarının azaltılmasına yardımcı olur. 1 su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı tuz eklenerek iyice karıştırılır ve bu karışımla gargara yapılır. Gargara işlemi her 3 saatte bir tekrarlanarak boğazdaki mikropların öldürülmesi ve ağrıların azaltılması sağlanır.
  • Boğaz ağrısını hafifletmek için uygulanabilecek bir diğer gargara yöntemi, 1 su bardağı ılık suya 1/4 çay kaşığı kabartma tozu ekleyerek iyice karıştırmaktır. Bu karışımı kullanarak gargara yapmak ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
  • Sarımsak, doğal antibiyotik olması nedeniyle enfeksiyonla mücadelede etkilidir. Özellikle bu dönemlerde yemeklerde kullanımı faydalıdır.
  • İçilen sıvıların çok sıcak veya çok soğuk olmamasına edilmeli, mümkünse daha yumuşak yiyecekler tercih edilmelidir. Ayrıca baharatlı yiyeceklerden kaçınmak da bu dönemde fayda sağlar.
  • Sigara ve de sigara dumanından uzak durmak sadece boğaz ağrısı yaşandığında değil, her zaman gereklidir.
  • Elma sirkesi antibakteriyel özelliği nedeniyle ılık suyla az miktarda tüketilebilir.

 

Geçmeyen Boğaz Ağrısı Nedir?

Bir süredir devam eden boğaz ağrısıyla başa çıkmak için altta yatan nedeni ele alarak semptomları hafifletmeye yönelik ilaçlar kullanılmalıdır.  Özellikle kış mevsimlerinde 3 aydır geçmeyen boğaz ağrısı vakaları artış göstermektedir. Bu tür ağrılar her yaşta ortaya çıkabilir ve grip, hemofilus bakterisi, soğuk algınlığı ve virüs kaynaklı olabilir. Eğer boğaz ağrısı 3 haftadan daha uzun sürüyorsa ve ağrıya şiddetli yorgunluk, solunum güçlüğü, kanlı balgam, yanma hissi, bademciklerin ve lenf düğümlerinin şişmesi gibi belirtiler eşlik ediyorsa, kesinlikle tıbbi yardım alınmalıdır.

 

Boğaz Ağrısı Nasıl Engellenir?

Boğaz ağrısı gibi rahatsızlık verici bir durumu önlemek için izlenebilecek bazı etkili yöntemler vardır:

  • Eve döndüğünüzde ellerinizi mutlaka sabunla yıkayın.
  • Sabun ve su bulunmayan bir ortamdaysanız alkol bazlı el dezenfektanları veya kolonya kullanabilirsiniz.
  • Kişisel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayın. Havlu, bardak, kaşık gibi malzemeler sadece size ait olmalı ve sıcak suyla yıkanmalıdır.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağız ve burun tek kullanımlık mendillerle kapatılmalıdır. Yakınınızda mendil yoksa dirseğinizin iç kısmını kullanabilirsiniz.
  • Ortak kullanılan telefonlar, uzaktan kumandalar, bilgisayar klavyeleri gibi ürünler uygun dezenfektan ürünleriyle düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Hasta kişilerle temas etmekten kaçınılmalı ve en az 2 metrelik sosyal mesafe kuralına dikkat edilmelidir.
  • Sağlıklı beslenme, yeterli uyku, düzenli egzersiz yapma ve stresten uzak durma gibi faktörler bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler, enfeksiyonlara karşı daha dirençlidir.