En İyi Doğum Kontrol Yöntemleri

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
En İyi Doğum Kontrol Yöntemleri25.07.2023

Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde gebelik planlaması çevresel faktörler, kariyer hedefleri, maddi sebepler gibi gerekçelerle ertelenebilmektedir. Doğum kontrol yöntemleri gebelik planlama ve istenmeyen gebelikleri önleme amacıyla kullanılır. Tüm korunma araçları herkes için uygun olmadığından kişiye özel olarak doğum kontrol planlaması yapılmalı ve uygulanmalıdır. Çiftlerin isteğine göre geçici veya hayat boyu kalıcı bir yöntem seçilebilir.

Doğum kontrol yöntemleri halk arasında nüfusun azaltılması amaçlı olarak algılanabilmektedir, bu oldukça yanlıştır.  Her çiftin kendi sosyal ve ekonomik durumuna uygun bir şekilde çocuk sahibi olma hakkı vardır. Ertesi gün hapı, doğum kontrol hapı, deri altı implant, rahim içi araçlar, tüp ligasyonu (tüplerin bağlanması) ve kondomlar en sık kullanılan kontrol yöntemlerindendir.

 

En Güvenli Doğum Kontrol Yöntemi Nedir?

Ülkemizde en güvenilir ve yüksek etkinlik sağlayan kontrol yöntemleri genellikle kadının korunma teknikleridir. Kondom ve geri çekilme gibi erkeğin uyguladığı yöntemler daha riskli kabul edilirken; doğum kontrol hapları, spiral, aylık ve 3 aylık enjeksiyonlar en güvenilir korunma araçlarıdır.

 

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Doğum kontrol hapı zararlarının olduğu düşüncesiyle bazen kullanmaktan çekinilen bir korunma yöntemidir. Uzun yıllardır kullanılan bu ilaçlar geliştirilerek yan etkilerden çoğunlukla arındırılmıştır. Bu da doğum kontrol ilaçlarının güvenilirliğini artırmıştır.

Doğum kontrol hapı nedir ve ne şekilde etki eder sorularına yanıt olarak, ağız yoluyla düzenli şekilde alınan bu tabletler yumurtlamayı (ovulasyonu) engelleyerek hamilelik olasılığını azaltır. Gebeliği önlemesinin yanı sıra hormon tedavilerinde de kullanılır.

 

En Zararsız Doğum Kontrol Hapı Hangisi?

Kullanılacak kontrol yöntemi kişimin genel sağlık durumu, hayat tarzı, tercihlerine bağlı olarak değişebileceğinden herkes için tek bir en iyi doğum kontrol hapı seçeneği yoktur.

Kadınlar genellikle östrojen ve progesteron içeren kombinasyon doğum kontrol haplarını veya sadece progesteron içeren mini doğum kontrol haplarını kullanabilirler. Progesteron hormonu içeren haplar gebelikten koruma işlevinin yanı sıra sivilce ve tüylenme için de tercih edilir.

En zararsız doğum kontrol hapı kişinin sağlık durumu, hormonal ihtiyaçları gibi etkenlere bakılarak bir hekim önerisi doğrultusunda belirlenir. Örneğin bazı haplar kişide bazı yan etkilere sebep olabilir. Bu nedenle hekim, kişiye özel en az yan etki gösterecek düşük dozlu bir seçenek önerecektir.

 

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Doğum kontrol hapları düzenli kullanıldığı sürece en etkili kontrol yöntemlerinden biridir. Peki doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? Bu ilaçların bir kutusunda genellikle 21 adet hap bulunur. Yeni başlayanlar için doğum kontrol hapına reglin ilk üç günü içerisinde kullanımına başlamak gerekir. Düzenli olarak günün aynı saat aralığında bir tane alınır. Tüm haplar bittiğinde 7 günlük bir ara verilir, daha sonra yeni kutuya geçilir. Bu sistem korunmak istenilen süre boyunca tekrarlanır.

 

Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum kontrol hapları genellikle etkinlikli ve güvenlikli ilaç tipleridir. Ancak hormon içerdiklerinden bazen bazı yan etkiler görülebilir. Doğum kontrol hapı yan etkileri arasında mide bulantısı, baş ağrısı, kilo artışı, göğüslerde hassasiyet, libido düşüklüğü, ara lekelenme, kan pıhtılaşması artışı ve vajen florasında değişiklikler yer alır. Bu semptomlardan biri veya birkaçı görülüyorsa bir hekime danışmak gerekir.

 

Doğum Kontrol Hapı Kaç Gün Etkili?

Doğum kontrol hapı günlük olarak etkilidir. Düzenli olarak kullanıldığında koruyuculuğu yüksektir. Kullanılmaya ara verilen 7 günlük sürede bile korumaya devam etmektedir.

 

İmplant Doğum Kontrol Yöntemi Nedir?

Gebelikten korunma için en güvenilir seçeneklerin başında gelen deri altı çubuk (implant) yöntemiyle cilt altına ince ve elastik bir çubuk yerleştirilir. Bu çubuk progesteron hormonu salgılayarak gebeliği önler, spermin rahim içindeki ilerleyişini engeller.

 

Deri Altı İmplant Güvenilir mi?

Bilinen en etkili doğum kontrol yöntemlerinden olan deri altı implantıyla %99 oranında koruma sağlanır, neredeyse tüplerin bağlanması kadar güvenilirdir. Her gün ilaç kullanılmadığından oldukça konforludur. Ayrıca kişiyi rahim ağzı (serviks) ve yumurtalık kanserinden de korur.

 

Doğum Kontrol İmplant Nasıl Takılır?

Deri altı implant, bu alanda uzman hekimler tarafından çok kısa sürede uygulanır. Genellikle kişinin kullanmadığı kolun iç kısmına takılır. İşlem öncesinde lokal anestezi uygulanarak konforlu bir süreç sağlanır. İşlem sonrasında ağrı ve sızı yaşanmadığından günlük hayata dönülebilir.

3 yıl boyunca koruma sağlayan implant, küçük bir cerrahi işlemle kolaylıkla çıkarılır.

 

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapı acil bir doğum kontrol yöntemidir. Ertesi gün hapı nedir sorusuna istenmeyen bir gebeliği önlemek veya engellemek amacıyla, cinsel ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde alınan, tek bir hap formunda satılan korunma yöntemi olarak cevap verilebilir.

Korunmasız bir cinsel ilişki sonrasında veya doğum kontrol yöntemindeki kullanım hatası durumlarında, gebelik riskini azaltmak amacıyla ertesi gün hapı kullanılabilir. Ancak düzenli bir korunma amacıyla kullanılması uygun değildir.

Ertesi gün hapı kullanıcılarının deneyimleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Mide bulantısı, baş dönmesi, duygu değişiklikleri, göğüslerde hassasiyet gibi etkiler ertesi gün hapı kullananların yorumları arasında yer alabilir.

 

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Alınmalı?

Cinsel ilişkiden sonra alınan ertesi gün hapı gebelik önlemede en etkili yöntemdir, etkisi ilk 24 saat içinde en yüksek seviyesindedir. Kullanım süresi 72 saate kadar uzanabilir, ancak zaman geçtikçe etkinliği azalır ve istenmeyen gebelik riski artar. Bu nedenle, olası bir risk durumunda ertesi gün hapını en kısa sürede kullanmak gerekir.

Ertesi gün hapı fiyatları içerdiği etken maddelere bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle benzer fiyat aralıklarında bulunan bu ilaçlar reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilir.