Diyabet Hastaları Meyve Tüketebilir mi?

Diyabet Hastaları Meyve Tüketebilir mi?

Kış aylarının gelmesi ile kapımızı çalan grip ve benzeri rahatsızlıklardan korunmak için tükettiğimiz meyve ve meyve suları, diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolsüz olarak yükselmesine sebep olmaktadır.

Diyabet hastalarının beslenme tedavisinde uygulanan diyet programları sağlıklı beslenme programlarıdır. Sadece kan şekerini hızlı yükselten ve insülin hormonunun ani salınımına sebep olan gıdalar diyetten çıkartılır. Çıkartılan gıdalar arasında meyve yoktur. Meyve şekeri kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükseltir, fakat miktarını ayarladığınızda diyetiniz açısından sorun teşkil etmez. Öğün aralarında bir avuç içi kadar tüketilen meyve, gerek lif gerek içerdikleri vitaminler bakımından faydalıdır. Fakat porsiyon ölçüleri yükselir ise kan şekeri de aynı paralellikte yükselir ve vücut için zararlı hale gelir. Meyve seçerken kuru meyveler yerine yaş meyveleri tercih etmeliyiz. Meyveler kurutulurken içerdikleri suyu kaybederler bu içeriklerindeki şeker miktarının artmasına sebep olur.

Çevremizde Her Geçen Gün Artan Meyve Sularına Dikkat!

Gerek taze sıkılmış, gerek pastörize meyve suları diyabet hastaları için uygun değildir. Bir bardak meyve suyunu oluşturmak için en az 3-4 porsiyon meyveye ihtiyacımız var. Sıkma işlemi esnasında meyve içindeki posalar yok olur ve bu durumda daha çok meyve, daha az lif tüketmiş oluruz. Bu da kan şekerinin çok daha hızlı yükselmesine sebep olur. Kullanamadığımız bu şekerler vücut tarafından trigliserit ve ürik asite dönüşür. Gün içersinde tüketeceğiniz 1- 2 porsiyon meyve fayda sağlarken, 4-5 porsiyon tüketmemiz sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle;

  • Günlük meyve tüketimini sınırlandırın.
  • Meyve suları yerine taze meyve tercih edin.
  • Meyve seçerken kurutulmuş meyve yerine yaş meyve tercih edin.
  • Meyveleri kabukları ile tüketin.

 

Dyt. Göksu Kepçeli Bolel / Beslenme ve Diyetetik

Çakmak Erdem Hastahanesi

18.10.2016