Gastrik (Mide) Bypass Nedir?

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Gastrik (Mide) Bypass Nedir?05.06.2023

Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?

“Gastrik bypass” son yıllarda kilo sorunu yaşayan pek çok insanın ilgisini çeken bir konudur. Gastrik bypass operasyonu aşırı kilolu veya obez bireylerin kilo vermesine yardımcı olmak için kullanılan cerrahi işlemlerden biridir. Ameliyatla mide ve bağırsaklardaki sindirim sistemi yeniden düzenlenir. Ayrıca bariatrik operasyonların revizyonu için de kullanılmaktadır.

Tüm dünyada en çok uygulanan bypass çeşitleri mini gastrik bypass ve RNY gastrik bypasstır.

            

Gastrik bypass ameliyatı olanların yorumlarına bakıldığında hastaların operasyon sonrası özellikle ilk bir yılda iyi bir miktarda kilo kaybı yaşadığı gözlemlenmiştir. Bu durum ameliyatın kilo verme sürecinde oldukça etkili olduğunu göstermektedir.

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Diyet ve egzersiz ile kilo veremeyen ve obeziteden kurtulamayan, aşırı kilo sorunuyla birlikte şeker direnci, eklem rahatsızlıkları gibi şikayetleri olan hastalar gastrik bypass ameliyatı olabilir. Bu operasyon vücut kitle indeksi (VKİ) 35 veya daha yüksek olan kişilere uygulanır. VKİ'si 30 ile 35 arasında olan ve obeziteye bağlı tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sağlık sorunları yaşayan kişiler de gastrik bypass olabilir.

 

Gastrik Bypass Nasıl Yapılır?

Ameliyat öncesinde hastanın ameliyata uygunluğunu değerlendirmek için rutin tetkikler yapılır. Bu süreçte hastaların alkol ve sigara kullanımını minimum seviyeye indirmesi veya mümkünse tamamen bırakılması gerekmektedir. İyileşme sürecinin hızlanması ve komplikasyon riskinin azalması açısından bu kurallara uymak önemlidir.

Mide bypass ameliyatı laparoskopik (kapalı) ameliyat yöntemiyle, genel anestezi uygulanarak yapılır. 1 cm çapında delikler açılarak mideye ve çevresindeki dokulara ulaşılır. Midenin üst kısmı bölünerek yeni bir mide kesesi oluşturulur. Bu kesenin boyutu küçük olduğundan yiyecek alımını kısıtlayarak doygunluk hissinin daha hızlı oluşmasını sağlar. Daha sonra ince bağırsağın ilk kısmı bölünerek alt ucu yukarı kaldırılır,  yeni oluşturulan küçük mide kesesine bağlanır. Bu bağlantı sindirimi tamamlamak için gerekli olan mide asitleri, sindirim enzimleri ve safra ile besinlerin karışmasını sağlar. Bu sayede sindirim süreci devam eder ve besin emilimi gerçekleşir. Atlanan mide kesesi ve bağırsak bölümleri besinlerin sindirimi ve emilimi sürecine katılmaz. Böylece daha az yiyecek alımı sağlanır ve azalan besin emilimiyle kilo kaybı yaşanır.

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ameliyat genellikle 1-1,5 saat kadar sürer. Karmaşık ve ek operasyon gerektiren durumlarda süre biraz daha uzayabilir. Hastalar ortalama 2-3 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. Gastrik bypass ameliyatı sonrası belirli periyotlarla kontrol randevusu verilir. Bu kontrollerin amacı vitamin ve kan değerlerinde eksiklik olup olmadığını tespit etmektir.

 

Gastrik Bypass Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Operasyonun gerçekleştirileceği gün hastaya yalnızca damar yoluyla serum verilmektedir, farklı bir besin tüketilmemelidir. Ameliyat sonrası aynı gün su, ertesi gün sıvı diyetine başlanır. 2 gün sonra çorba ve yoğurt tüketilir. Hasta sıvı diyetini tolere edebiliyorsa blenderden geçirilmiş çorbalara geçilebilir. Yarı katı veya püre kıvamındaki gıdalar tüketildikten sonra, ameliyatın 4-6. haftasında katı gıdalara geçiş yapılacaktır. Bu kademeli geçiş yeni oluşturulan midenin iyileşmesi için faydalıdır.

Mide bypass ameliyatı sonrası beslenme önerileri verilirken, günde en az 2 litre su tüketilmesi özellikle vurgulanır. Hatta içilebiliyorsa daha fazlasını da tercih edebilir. Ancak yeni midenin küçük olması nedeniyle su yavaş yavaş yudumlanmalı, bir anda büyük miktarlarda su içilmemelidir.

 

Tüp Mide Ameliyatı mı Gastrik Bypass mı?

Gastrik bypass mı tüp mide mi tartışması hastalar ve hekimler arasında son yıllarda oldukça yaygındır. Bu sorunun herkes için tek bir doğru cevabı yoktur. Kişinin kilosuna, genel sağlık durumuna ve uygulayacak hekimin deneyimine göre operasyon kararı değişebileceğinden bir uzman hekim tarafından durum değerlendirmesi yapılmalıdır.

Genel olarak dirençli şeker hastalığı, mide fıtığı ve ciddi reflü sorunu bulunmayan hastalara tüp mide operasyonu önerilebilir. Aşırı şeker tüketimine bağlı olarak obezite sorunu olan hastalarda ise gastrik bypass tercih sebebidir. Ayrıca mide bandı, mide katlama, vertikal gastroplasti geçirmiş hastalarda ve daha önce tüp mide ameliyatı olup tekrar kilo alan kişilerde revizyon ameliyatı olarak da gastrik bypass uygulanabilir.

Gastrik bypass sonucunda kilo alma problemi tüp mideye oranla daha düşüktür. Ayrıca gastrik bypassta tüp mide ameliyatından farklı olarak mide yerinde bırakılır, herhangi bir kısmı çıkartılmaz.

 

Mide Bypass Ameliyatı Fiyatı

Gastrik bypass fiyatları kişinin vücut yapısına, vücut kitle endeksine, genel sağlık durumuna, varsa diğer rahatsızlıklarına, kullanılacak cerrahi ekipmanlara bağlı olarak değişebilir. Fiyatı etkileyen diğer unsurlar, hastanede kalış süresi ve operasyon öncesi yapılacak ön değerlendirme tetkiklerinin farklılık göstermesidir. Ayrıca verilen fiyata nelerin dahil olduğu işlem öncesinde mutlaka öğrenilmelidir. Almış olduğunuz fiyata diyetisyen görüşmesi, doktor kontrolleri dahil olmayabilir.

Mide bypass fiyatları hakkında bilgi almak için bizimle 0850 222 0 494 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz.