Kolonoskopi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi işlemi hakkında detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Kolonoskopi Nedir? Nasıl Yapılır?22.09.2023

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi ne demek sorusuna, kalın bağırsağın iç yüzeyini incelemek, çeşitli hastalıkların tanı ve tedavilerini sağlamak amacıyla kullanılan bir yöntem olduğu cevabı verilebilir. Esnek ve ince bir tüp olan kolonoskop kullanılarak gerçekleştirilir. Gastroenterologlar, Gastroenterolojik Cerrahi ve Pediyatrik Gastroenteroloji uzmanları tarafından, kolon (kalın bağırsak) ve rektumu (son bağırsak bölümü) görmek için kullanılır.

 

Kolonoskopi Neden Yapılır?

Kolonoskopi, bazı bağırsak hastalıklarının tanı ve tedavisi için kullanılır.  Karında geçmeyen ağrı, kanama, sebebi belirsiz kilo kaybı, ishal, anemi, kabızlık veya diğer sindirim sorunlarının altında yatan nedeni teşhis etmek için sıklıkla gerek duyulan bir yöntemdir.

Kişide herhangi bir semptom veya rahatsızlık olmasa bile kolon ve rektum kanserinden korunma ve erken tanı için de düzenli olarak kolonoskopi yapılması gerekir. Hekimler özellikle 40 yaş üzeri kişilere 5 yılda bir kolonoskopi uygulamasını önermektedir.

Kolonoskopi ayrıca, kolon içinde polip adı verilen küçük tümör benzeri oluşumları tespit etmek ve gerektiğinde bunları almak için kullanılır. Polipler kanser öncesi lezyonlar olabileceğinden bunların çıkarılması önemlidir.

 

Kolonoskopi ile Hangi Hastalıklar Teşhis Edilir?

Kolon polipleri, kolon kanseri, ülseratif kolit, crohn hastalığı, polipozis sendromu, bağırsak iltihapları kolonoskopi yardımıyla teşhis edilir. Bu nedenle belirli semptomları olan kişiler için bu uygulamanın yapılması gerekir.

 

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Uygulama bir Gastroenteroloji bölümü uzmanı tarafından, steril bir hastahane ortamında gerçekleştirilir. Kolonoskopi öncesi hastanın varsa diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, gebelik durumları hakkında hekime bilgi verilir.

Kolonoskopi hazırlığında bağırsakların temiz olması gerekir. Bu nedenle birkaç gün boyunca özel bir kolonoskopi diyeti ve müshil gibi bağırsak temizleyici ilaçların kullanılması gerekebilir. Bir gece öncesinden yiyecek ve içecek tüketimi hekimin belirlediği saat itibariyle bırakılmalıdır.

Hastanın işlem sırasında daha az rahatsızlık hissetmesi için sedasyon (hafif uyutma) altında yapılır. Hastanın bilincini kaybetmez ancak güçlü bir acı da hissetmez. Hasta yan bir şekilde yattıktan sonra dizlerini göğsüne doğru çeker, cenin pozisyonu alır. Doktor kolonoskopu rektuma ve ardından kolona yönlendirir.

Hekim video kamera görüntüsünü ekranda gözlemleyerek bağırsakların içini incelemeye başlar. Bağırsak duvarını ve anormal bir bölgeyi yakından inceleyebilir, biyopsi için örnek alabilir veya polipleri çıkarabilir. Bağırsak iç yüzeyinin tamamı incelendikten sonra, kolonoskop yavaşça geri çekilir. Bu aşamada herhangi bir tedavi yapıldıysa, bu işlem tamamlanır.

 

Kolonoskopi Acı Verir mi?

Kolonoskopi işleminde kullanılan sedasyon nedeniyle acı hissedilmez. Kolonoskopi sırasında hissedebileceğiniz rahatsızlık ve hafif baskı hissi, kolonoskopun bağırsaklara ilerlerken ve geri çekilirken yarattığı hissiyattan kaynaklanır. Kolonoskopi sonrasında karın şişkinliği veya gaz hissi gibi yan etkiler görülebilir, ancak bunlar geçicidir.

 

Kolonoskopi Diyeti Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi öncesi beslenmede dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle lifli gıda tüketiminden kaçınmak gerekir. Yumurta, beyaz pirinç, patates püresi gibi lif içeriği düşük diğer gıdalar tercih edilebilir. Yine birkaç gün öncesinden sıvı tüketimini artırmak da faydalı olacaktır. Bol sıvı tüketmek bağırsakları temizler ve kolonoskopun daha iyi görüntü almasına olanak tanır.

Kolonoskopi öncesi diyette kabuklu meyveler, ekmek ve makarna gibi katı gıdalar, kuruyemişler, şeftali, portakal, greyfurt ve mandalina gibi meyveler tüketilmemelidir. Bu besinlerin sindirimi zor olabilir veya vücutta gaz sıkışmasına sebebiyet verebilir.

 

Kolonoskopide Kanser Belli Olur mu?

Kalın bağırsak kanserini erken aşamada tespit etmenin en etkili yolu düzenli olarak yapılan endoskopik incelemelerdir. Kolonoskopi, mevcut bir tümörü erken aşamada saptamanın yanı sıra kansere yol açabilen polip ve benzeri sorunları tespit edip kişiyi kanser gelişiminden korumayı da sağlar. 40 yaşın üzerindeki bireylerin risk faktörleri, kişisel sağlık geçmişi ve aile öykülerine göre belli aralıklarla kolonoskopi yaptırmaları önerilir.

Kolonoskopi sırasında kalın bağırsakta polip saptandığında, kansere dönüşme riskine karşı kolonoskopiyle alınarak hastalığın önlenmesi mümkün hale gelir.

 

Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?

Kolonoskopi süresi yapılan işleme ve hastanın bağırsak yapısına bağlı olarak değişebilse kolonoskopi ne kadar sürer sorusuna 30-60 dakika sürdüğü cevabı vermek mümkündür. İşlem bitiminde hasta bir saat kadar hastahanede istirahat eder.

 

Kolonoskopi Fiyatları Ne Kadar?

Kolonoskopi fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. İşlemin yapılacağı merkez, uygulamayı yapacak doktor, kullanılan ekipmanlar, kolonoskopi sırasında farklı işlemlerin de yapılması gibi etmenler fiyat noktasında belirleyicidir.

Detaylı olarak bilgi almak ve randevu oluşturmak için bize 0850 222 04 94 numaralı hat üzerinden ulaşabilirsiniz.