8 Adımda Burun Estetiği
Burun estetiği ameliyatı birçok kişinin olmayı düşündüğü ama bazı korkularından dolayı sürekli ertelediği bir ameliyattır. Güvenli ve deneyimli ellerde yapılan burun estetiği, hem hastanın daha rahat nefes almasını sağlayarak yaşam kalitesini, hem de hoş bir görünüm kazandırarak özgüvenini arttırmaktadır.
Burun estetiğinde amacımız burnu yaratılışın tayin ettiği doğal sınırlarına kavuşturmaktır. Çünkü burun ile ilgili problem yaşayan hastaların çoğunda burun, gelişiminin herhangi bir aşamasında sekteye uğrayıp doğal seyrinden sapma gösterir. Burun yüzün tam ortasında yer alır ve yüz güzelliğini en çok etkileyen organdır. Böylece burunda meydana gelen en ufak problem bile yüzü oldukça fazla etkiler.
Burnun estetik görünümü kadar, fonksiyonu da hayati öneme sahiptir. Burnundan rahat nefes alamayan insanların, spor performansı düşer, uyku verimi azalır, horlama ve ağzı açık uyuma gibi birçok sorun ortaya çıkabilir. Bu nedenle burnu değerlendirirken hem estetik hem de fonksiyonel yönünü ele almak gerekir. Burnun fonksiyonel yönü endoskopik muayene ile mutlaka değerlendirilmelidir.
KBB Polikliniği'ne gelen hastalarımızın en sık sorduğu sorulardan biri, içinde estetik kelimesi geçtiği için burun estetiğinin sadece plastik cerrahlar tarafından mı yapıldığıdır. Burun estetiği KBB ve Plastik Cerrahi'nin ortak alanıdır. Burada önemli olan hekimin branşı değil, deneyim ve tecrübesidir.
Ameliyat öncesinde hastaya ayrıntılı bir endoskopik KBB muayenesi yapılır. Ardından hasta ile birlikte ayna karşısında hastayı rahatsız eden ve hastanın dikkatini çeken görsel problemler değerlendirilir. Sonrasında ameliyat için gerekli olan tetkiklerin yapılması aşamasına geçilir.Tetkiklerin ardından anestezi muayenesi yapılır. Anestezi uzmanlarının da ameliyata onay vermesi sonrasında hasta ameliyat için tamamen hazırlanmış olur. Burun estetiği operasyonu geçiren hastalar hastanede sadece bir gece kalırlar. Ameliyat sırasında buruna ince silikon tamponlar konur ve ameliyattan iki gün sonra o tamponlar çıkarılır. Burun sırtındaki ince plastik alçı da ameliyatın altıncı gününde çıkarılır. Hasta ameliyattan bir hafta sonra iş hayatına geri dönebilir.
Her burun estetiği ameliyatında ameliyat sonrası burunda ödem (şişlik) oluşur. Bu fizyolojiktir, yani normaldir. Bu ödem önemli bir oranda ilk ayın sonunda azalır. Burnun tam olarak iyileşmesi ve oturması ise altı ayı bulur.
Burun Estetiği Hakkında Sık Sorulan Sorular
- Ameliyat sonrası ağrı olur mu? Ameliyat sonrası ilk gün hafif bir ağrı olur, bu da basit ağrı kesiciler ile geçer.
- Ameliyat ne kadar sürer? Hastadaki problemin ciddiyetine göre 2-3 saat arası sürer.
- Hastanede ne kadar süre kalınır? Hastanın durumuna göre ameliyat olduğu günün akşamında taburcu edilebilir veya bir gece yatırılır.
- Ameliyat sonrası burun düşer mi? Ameliyatta temel amaçlardan biri de burun ucunu desteklemektir. Tam tersi düşme değil güçlenme olur. Bu söylenti yanlış yapılan eski tekniklerin sonuçlarının toplum hafızasına kazınmasındandır.
- Tamponlar çıkarken çok ağrı olur mu? Eski tamponlar kauçuk olduğu için kaldıkça şişme yaptığından çıkartırken hastaya çok ağrı hissettirmekteydi. Şu anda ise silikon tamponlar kullanılmakta ve ağrısız olarak çıkartılmaktadır.
- Burun içi temizliği nasıl yapılır? Ameliyattan 4 saat sonra burun ucuna antibiyotikli kremler sürülür.Hasta taburcu olduktan sonra burun içindeki kabuklanmaları temizlemek için oksijenli su kullanılır. Tamponlar çıkarıldığında ise günlük 4-5 kez burun içerisi serum fizyolojik sıvısı ile yıkanır.
- Tamponların çıkartılmasıyla sağlıklı ve iyi derecede nefes alınabilir mi? Tamponlar çıkarıldıktan sonra hasta rahat nefes almaya başlar.Fakat ilk 15 gün burun içerisinde kabuklanmalar oluşacağından bazı tıkanıklıkları önlemek için burun yıkaması önerilir.
- Ameliyat sonrasında buruna masaj yapılması gerekir mi? Estetik burun ameliyatınızın şekline, ameliyatta neler yapıldığına ve ameliyat sonrası dönemdeki özel ihtiyaçlarınıza göre masaj gerekip gerekmediğini, yapılacaksa nasıl uygulanacağını doktorunuz size söyleyecektir.