MENÜ
- ANASAYFA
- BÖLÜMLERİMİZ
- DOKTORLARIMIZ
- ONLİNE İŞLEMLER
- KURUMSAL
- BİZE ULAŞIN
Yaşlanma ile birlikte algılamada, yaratıcı yeteneklerde azalma, dikkatsizlik, daha yavaş düşünme hızı görülebilir. Bu durum kişinin iş ve sosyal hayatını etkilemediği sürece normal olarak kabul edilir.
Yaşa ve beyindeki bazı fiziksel değişikliklere bağlı olarak oluşan unutkanlık (demans), Alzheimer ile sık sık karıştırılabiliyor. Demansın, beyni etkileyen bozuklukların neden olduğu bir grup etkinin bütünsel adı olduğunu ancak belirli bir hastalık değildir. Demansı olan insanlar giyinmek ya da yemek yemek gibi normal faaliyetlerde bulunmakta zorlanabilir. Sorunları çözme veya duygularını kontrol etme yeteneklerini kaybedebilirler. Kişilikleri değişebilir, aniden sinirlenebilirler veya orada bulunmayan şeyleri görebilirler. Hafıza kaybı, demansın ortak bir semptomudur. Demansın en sık görülme nedeni de tüm hastaların en az yarısında görülen Alzheimer olduğu için ikisi çoğu zaman halk arasında aynı anlamda kullanılabiliyor. Oysa, demansa neden olabilecek farklı seyirde ilerleyen epilepsi, beyin iltihabı, karaciğer yetmezliği, beyin damar hastalıkları, metabolik bozukluklar, tümörler, kafa travması gibi pek çok hastalık sayılabilir.
Alzheimer bellekte, düşünmede ve muhakemede zorluklarla başlar normal unutkanlığı Alzheimer’dan ayıran unsurlardan bazıları şunlardır:
Kişilerin yaşı, yaşadığı bazı aile olayları, genetik bozukluğu, etkisinde olduğu zehirli maddeler ve kullandığı ilaçların yan etkileri de unutkanlığa sebep olabilir. Kişiye hastalık tanısı konması için mutlaka nöropsikolojik muayene, beyin MR’ı ve gerekli diğer tetkiklerin yaptırılması gerekmektedir.