Biyokimya

Biyokimya

Biyokimya, canlı kimyası anlamına gelen bir kelimedir. Fakat bu kelime aynı zamanda, bütün canlıları oluşturan maddeleri ve bu maddelerin canlılar içerisindeki fonksiyonlarını inceleyen bilim dalı anlamına da gelir. Bu bilim dalının en önemli yansıması, hastanelerde ye alan biyokimya laboratuvarlarıdır. Söz konusu laboratuvarlarda, insanlardan alınan örnekler incelenir ve farklı testler yapılır. Buradan elde edilen sonuçlar sayesinde ise bazen tanı koyma işlemi yapılırken, bazen de tedavi sürecinin nasıl ilerlediği anlaşılır. Dolayısıyla biyokimya laboratuvarının varlığı, hastalar için hayati bir önem taşır.

İnsan vücudunda yer alan maddelerin her birisinin farklı görevi vardır. Bu görevleri yerine getirmeleri, insan sağlığı için çok önemlidir. Fakat yaşanan hastalıklara bağlı olarak burada bahsedilen maddelerden bazılarının seviyesi değişir ve böylece denge kaybolmuş olur. Biyokimya laboratuvarında yapılan testler ile seviyesi değişen maddeler kısa sürede tespit edilir. Böylece ilgili rahatsızlığa ilişkin önemli bir bulgu elde edilmiş olur ve böylece tedavi sürecinin temelleri ilk burada atılmış olur.

Biyokimya Laboratuvarı Testleri Nelerdir?

Biyokimya, insan vücudunda bulunan bütün maddeleri kapsayan bilim dalıdır. Bundan dolayı biyokimya laboratuvarında yapılan testler, bu maddelerin tamamı ile ilgilidir. Bu maddelerin sayısı 120’den fazladır. Test sonuçlarının çıkma süresi ise yapılan teste bağlı olarak değişir. Bazı testler birkaç dakika içinde sonuçlanırken, bazıları içinse daha uzun süre beklenmesi gerekir.

Biyokimya testlerini tek tek saymak çok zor olsa da bu testleri kendi içinde sınıflara ayırmak mümkündür. Bu sınıflar hormon, metabolizma, RIA, tam kan sayımı ve idrar analizleridir. Burada aranan maddeler de farklılık gösterir. Testlerde genellikle aynı anda birden fazla maddenin seviyesi izlenir.

Burada yapılan testlerin sonuçları değerlendirilirken, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen aralıklar kullanılarak değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmeler sonucunda eğer izlenen madde biyokimya laboratuvarından gelen sonuca göre normal aralıkta değilse, buradan yola çıkılarak tanı konuşabilir. Fakat değerler normal aralıkta ise farklı testlerin yapılması gündeme gelebilir.

Hastanemiz bünyesinde yer alan biyokimya laboratuvarında bulunan cihazlar, son teknoloji ürünüdür. Bundan dolayı elde edilen veriler son derece güvenilirdir. Ayrıca bu cihazlar sayesinde test sonuçları çok kısa sürelerde çıkar. Bu da hastaların tedavilerinin hızlı bir şekilde yapılması anlamına gelir.

Biyokimya Testleri Nasıl Yapılır?

Biyokimyanın vücutta bulunan bütün maddeleri ilgilendirdiği, yukarıda bahsedilmişti. Bu da biyokimya testlerinin aslında bütün vücut sıvıları ile yapılacağını ortaya koyar. Fakat hastanelerde bulunan biyokimya laboratuvarları, genellikle kan ve idrar örneklerini inceler ve buradaki maddeleri takip eder.

Bu testlerin yapılması son derece basittir, hastadan kan ya da idrar örneği alınır ve ilgili cihaza örnekler gönderir. Biyokimya laboratuvarında bulunan cihazlar, detaylı bir şekilde söz konusu maddeleri analiz eder. Bu aşamada internal ve eksternal kalite kontrol uygulamaları kullanılır. Böylece elde edilen sonuçların güvenirliği yükseltilir.

Bazı testlerde, hastaların aç ya da tok olması çok önemli değilken, bazı testlerde sağlıklı sonuç elde edebilmek için hastaların aç olması gerekir. Bu durum, doktorlar tarafından hastalara söylenir.

Bütün bunların haricinde hastanedeki tüpler, rasgele değil, yapılacak olan teste uygun olarak seçilir. Söz konusu tüplerin içinde farklı jeller vardır ve bunlar, kan ya da idrarların hızlı bir şekilde maddelerine ayrılmasını sağlar. Böylece daha kan ya da idrar alındığında aslında analiz süreci başlamış olur.

Hastanemizde bulunan sağlık personelleri, bu noktada son derece tecrübelidir ve biyokimya laboratuvarına gönderilecek maddelerin analizlerinin doğru ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlarlar. Bu da tanı ve tedavi süreci adına önemlidir.

 

Detaylı bilgi ve randevu için 0850 222 0 494 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Hekimlerimiz