Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi
Bilgisayarlı Tomografi Nedir?
Bilgisayarlı tomografi (BT) ile iç organlarda, kemiklerde, yumuşak dokularda ve damarlarda kesit görüntüler oluşturularak inceleme yapılmaktadır.
Bilgisayarlı tomografinin avantajı; hızlı, ağrısız, cerrahi işlem gerektirmeyen, hassasiyeti ve doğruluğu yüksek bir tetkik olmasıdır. Bundan dolayı diğer tetkiklerde fark edilen şüpheli lezyonun net bir şekilde teşhis edilmesinde ve bu lezyonun boyutu, yapısı, komşu organlarla arasındaki ilişki hakkında detaylı bilgi edinmede kullanılmaktadır.
Son teknoloji çok kesitli BT tarayıcıları yalnızca birkaç saniyede vücudun büyük kısmını tarayabilmesi açısından oldukça etkili bir cihazdır. Özellikle hareketsiz duramayan çocuklarda, yaşlılarda ve kritik bulgulara rastlanan hastalarda bu tetkik hızı büyük önem arz etmektedir.
Bilgisayarlı Tomografi Cihazı Nasıl Çalışır?
Bilgisayarlı tomografi cihazı görünüş olarak, MR cihazı gibi, merkezinde kısa bir tünel ve bu tünelin içine girip çıkan muayene masası bulunan bir cihazdır. Bilgisayarlı Tomografi (BT), çekimi sırasında doku ve organların ayrıntılı taramalarını oluşturmak için özel röntgen ışınlarından yararlanılmaktadır. BT cihazı, farklı açılardan çekilen birçok röntgen görüntülerini birleştirerek kemik, damar ve yumuşak dokuların üç boyutlu kesit görüntülerini sunar.
Bilgisayarlı Tomografi Niçin Çekilir?
- Kemik kırıkları, bozuklukları veya kemik tümörlerinin teşhisinde,
- İç organlardaki yaralanmalar ve iç kanamaların belirlenmesinde,
- Tümör, enfeksiyon veya kan pıhtısının vücuttaki konumunun belirlenmesinde,
- Ameliyat, biyopsi veya radyasyon tedavilerinin planlanmasında,
- Biyopsi veya iğne aspirasyonu gibi belirli girişimsel işlemlerde görsel yardım sağlanmasında,
- Kanser, kalp hastalığı, akciğer nodülleri ve karaciğer kitleleri gibi hastalıkları belirlenmesinde,
- Kemik direncinin ölçülmesinde,
- Kanser tedavisi gibi bazı tedavilerin etkinliğinin izlenmesinde,
- Kanser evresinin belirlenmesinde,
- Kolorektal kanser taramasında,
- Böbrek ve mesane taşlarında
- Ülseratif kolit ve sinüzit gibi enflamatuar hastalıklarda
Teşhis ve kontrol amaçlı kullanılmaktadır.
Bilgisayarlı Tomografi Hangi Bölgelere Çekilir?
- Toraks tomografisi
- Beyin tomografisi
- Boyun tomografisi
- Karın tomografisi
- Pelvik tomografisi
- BT Anjiyografi
Bilgisayarlı Tomografi Zararlı mı?
BT, x ışınlarından yararlanarak görüntüleme yapan bir cihazdır. Bu sebeple bilgisayarlı tomografi çekimleri yapıldığı esnada hastalar belirli bir oranda radyasyona maruz kalmaktadır. Ancak bu kısa süreli ve az sayıdaki çekimler hastada kanser oluşmasına sebep olmaz. Çünkü tomografi cihazı çok kısa sürede net bir görüntü almayı sağladığı için radyasyon maruziyeti de abartıldığı kadar yüksek olmamaktadır.
Kontrastlı Bilgisayarlı Tomografi (Kontrastlı BT)
İlaçlı BT, ilaçlı bilgisayarlı tomografi ya da kontrastlı bilgisayarlı tomografi normal BT’den farklı olarak çekim yapılacağı zaman kontrast adı verilen bir maddenin ağızdan veya damardan verilerek yumuşak dokularda daha net bir görüntü almak amacıyla çekim yapılmasıdır.
Bilgisayarlı Tomografi Fiyatları
Bilgisayarlı tomografi fiyatları ve işlem hakkında detaylı bilgi almak için 0850 222 04 94 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.