Bu Yöntemler Depremde Hayat Kurtarıyor

Bu Yöntemler Depremde Hayat Kurtarıyor10.02.2023

Kahramanmaraş ve çevre illerde etkisini gösteren depremin etkileri sürerken, afet öncesinde alınabilecek önlemler ve deprem sırasında neler yapılabileceği konusu gündeme geliyor. Türkiye’nin deprem bölgesinde yer alan bir ülke olması nedeniyle, insanların deprem farkındalığının oluşması adına bu konuda yapılan bilinçlendirme çalışmaları ve tatbikatlar önem arz ediyor.

 

Deprem Çantasında Hangi Malzemeler Olmalı?

Deprem öncesinde önlem almak için mutlaka bir deprem çantası edinilmesi gerekmektedir. Bu deprem çantasına bir şişe su, bir pamuk, gazlı bez gibi ani durumlarda kullanılabilecek malzemeler konulmalıdır. Enkaz altında kalınması durumunda bulunulan pozisyon belki sıkışık olmayabilir, kurtarma çalışmalarını beklerken insanlar ilk yardım amaçlı kendi müdahalelerini gerçekleştirebilirler. Bu şekilde depremden kurtulma olasılığı çok daha yüksek olacaktır. Bununla birlikte yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat açısından zengin, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar deprem çantasında mutlaka bulundurulmalıdır.

 

Yaşam Üçgeni Nedir?

Deprem sırasında enkaz ve göçük altında kalan insanların deprem uzmanlarının da anlattığı şekilde yaşam üçgenlerine sığınmaları hayat kurtarıyor. Yaşam üçgeni denilen şey buzdolabı, çamaşır veya bulaşık makinesi, sandalyelerle desteklenen masa altları gibi kendimizi enkazdan koruyabileceğimiz alanlara sığınmak anlamına geliyor. Bu pozisyonu aldıktan sonra bir süre yardım bekleneceğinden, eller ve ayakları kan dolaşımını sağlamak için mümkün olduğu kadar hareket ettirmeye çalışmak gerekiyor. Kanama mevcutsa sargı bezi ve pamuk olmadığından elle kanayan bölgeye tampon yapılmalı; toz toprak nedeniyle hijyenik koşullar yaratılamayacağından kanayan yere bastırmak suretiyle kanama durdurulmalıdır.

 

Crush Sendromu Nedir?

Crush sendromu ezilme biçiminde yaralanma, uzun süreli sıkışma ve hareketsizlik sonucunda ortaya çıkmaktadır, hızlı ve etkili bir tedavi uygulanmadığı durumda ölümle sonuçlanabilir. Ezilmeye bağlı olarak vücutta miyoglobin parçalanarak böbreklere yerleşip böbrek yetmezliğine yol açar. Bu nedenle enkaz altında iken mümkünse yudum yudum da olsa su içmeye çalışılmalıdır. İnsan aç olarak birkaç gün yaşayabilir ancak susuz hayatta kalmak mümkün değildir.

Kolda veya bacakta bir kırık ya da şiddetli bir ağrı varsa hareket ettirilmemesi önem arz ediyor. Ağrıyan yerin sabit tutulması ve pozisyonun korunması gerekiyor. Depremzede enkazdan çıkarılırken ise ilk yapılması gereken, vücut görünür görünmez kola erişilebiliyorsa hemen damar yolu açmaktır. Solunum sıkıntısı olan hastanın akciğer yaralanması olabileceği göz önüne alınmalı; göğüs duvarı üzerine baskı yapılmamalı ve varsa oksijen desteği sağlanmalıdır. Oksijen desteği sağlanamıyorsa çevredeki insanlar bir miktar uzaklaştırılarak temiz hava solutulabilir.

 

Hipotermi Nedir, Nasıl Önlem Alınır?

Deprem sonrasında insanlar artçı depremlerden korunmak amacıyla veya evleri hasar aldığı için bir yer tahsis edilene kadar sokakta kalabiliyor. Depremin kış mevsiminde meydana gelmesinden dolayı depremzedeler için en önemli konu hipotermidir. Vücut ısısının 35 derece altına inmesi hipotermi meydana getirir. Bu durumda kalp, sinir sistemi ve diğer organlar normal faaliyet gösteremez. Depremzedeler evlerine dönemedikleri için kıyafet gibi herhangi bir ihtiyaçlarını temin edememektedir. Bu noktada ısıtıcı, battaniye, termal kıyafetlerin ihtiyaç sahiplerine sağlanması önem arz etmektedir. Afetzedelerin bir şaşkınlık ve şok içinde oldukları unutulmamalı; beslenmelerinden barınmaları, hijyenlerine kadar her şeyin organize edilmesi gerekmektedir. Dışarıda kalan insanların bol sıvı alarak beslenme açısından da daha çok enerji veren karbonhidrat içerikli gıdaları tüketmesi doğru olacaktır.