MENÜ
- ANASAYFA
- BÖLÜMLERİMİZ
- DOKTORLARIMIZ
- ONLİNE İŞLEMLER
- KURUMSAL
- BİZE ULAŞIN
EMG, uzun adıyla elektromiyografi, vücuttaki kas ve sinirlerin işlevlerinin elektriksel yöntemle incelenmesidir. EMG sırasında verilen elektrik akımı sayesinde sinirlerin elektrik iletme işlevleri ve kasların bu deşarjla meydana getirdiği potansiyeli ölçülebilmektedir.
EEG (elektroensefalografi), beyinin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi işlemidir. Beyin dokusunda yer alan sinir hücrelerine (nöronlara) ilişkin elektriksel sinyaller kafatası üzerindeki saçlı deriye iletilirler. EEG çekimi beyni etkileyen bazı durumların ya da hastalıkların teşhis edilmesi ve takip edilmesi için uygulanır.
EEG çekimi için elektrotlar, pasta adı verilen özel bir yapıştırıcı madde ile saçlı kafa derisi ve bazen iki kulak memesine yapıştırılır. Elektrot yardımıyla ölçülen beyin dalgaları kablolar aracılığıyla monitöre aktarılır ve bu şekilde beynin dalgalarının görüntülenmesi sağlanır.
Elektrotlar beyne elektrik vermez, yalnızca beyindeki elektriksel aktiviteyi kayıt altına alır. Bu yüzden EEG ağrılı bir işlem değildir. Hekimin isteği doğrultusunda uyku sırasında veya uyanık durumda iken çekilebilir. Uyku ve uyanıklık sırasında beynin elektriksel aktiviteleri değişir. Hekimin şüphelendiği hastalığa göre EEG çekimi sırasında hastanın uykulu ya da uyanık olmasını istenebilir.
EEG çekilecek olan bireyin saçlarının temiz olması gereklidir. Saçların kirli olması sinyallerin saçlı deriden kayıt altına alınmasını engelleyebilir ve doğru sonuç almayı önleyebilir. Temiz saç dışında saça hiçbir madde (krem, yağ, jöle) sürülmemelidir.