Köpük Skleroterapi ile Varis Tedavisi

Varis tedavisi hakkında bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Köpük Skleroterapi ile Varis Tedavisi04.09.2023

Köpük Skleroterapi Nedir?

Varis, toplardamarların ileri derecede genişlemiş ve kıvrımlaşmış halde cilt altından görünür hale gelmesidir. Kılcal varisler ise cilt üzerinde kırmızı ya da mavi-mor renkte görünen, örümcek ağına benzeyen yüzeysel damar genişlemeleridir. Kılcal damar genişlemeleri en çok bacaklarda gözlemlenir ve özellikle kadın hastaları estetik yönden rahatsız eder.

Yüzeysel kılcal damarlar içinde çapı 1 mm’nin altında olanların rengi açık kırmızıdır. Bu damarlar sağlık problemine yol açmazlar ve tedavi edilmeleri şart değildir. Daha kalın (1-3 mm) kılcal damar genişlemeleri ise mavi-mor renkli görünür ve bazen ağrıya sebep olabilirler. Özellikle deriye yakın küçük varisler ve kılcal damar genişlemeleri için hastalar köpük skleroterapiye başvurabilir.

 

Kimler Skleroterapi İçin Uygun Değildir?

Alerjik reaksiyon gösterebilecek kişiler, doğuştan kalbinde delik olanlar, pıhtılaşma sorunu yaşayan hastalar ya da damar içinde aktif pıhtısı olanlar, hamileler, emziren anneler, aktif ciddi enfeksiyonu olanlar, kanser teşhisi almış kişiler, yatağa bağlı yaşayan hastalar köpük skleroterapi işlemi için uygun değildir.

 

Skleroterapi İçin Ön Değerlendirme Nasıl Yapılır?

Skleroterapi öncesinde, hastalar bir Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilir. Hastalık öyküsü ve muayene sonrası bacak toplardamarlarının renkli doppler ultrasonografiyle incelenmesi gerekebilir. Hastada büyük toplardamar varis hastalığı saptanırsa köpük skleroterapinin zamanlaması ve/veya uygulanacağı damar planlanması hekim tarafından değiştirilebilir.

 

Skleroterapi Nasıl Yapılır?

Skleroterapi, ince bir iğne ucu ile sklerozan adı verilen maddenin damar içine enjeksiyonu şeklinde gerçekleştirilir. Bu madde damar içinde meydana getirdiği kimyasal reaksiyonla iç yüzeye zarar vererek damar duvarlarının birbirine yapışmasını sağlar. İlaç sayesinde kapanan ve artık içinden kan geçmeyen damar bir süre sonra cilt tarafından emilerek yok edilir.

Sklerozan maddenin direkt damar içine enjekte edilmesi skleroterapi, maddenin belli orandaki az bir havayla karıştırılıp köpük haline getirilerek kullanılması ise köpük skleroterapidir.

Hastanın kilosuna göre hesaplanan ilaç miktarı yalnızca belli bir alana uygulanabildiğinden, işlemin tamamı aynı gün içinde bitmeyebilir. Bu nedenle hastanın tedavisi için birden fazla seans gerektirebilir. Seansların arası genellikle 5-7 gün arasıdır.

 

Skleroterapi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlem sonrasında hastanın bacağı elastik bandajla sarılır ve 15 -20 dakika yürümesi istenir. İşlem günü elastik bandajla kalan hasta ertesi sabah hekim tarafından önceden reçete edilmiş varis çorabını giyer. Çorap elastik bandaja göre basınç uygulaması açısından daha doğru, ayak-bacak hareketliliği için daha konforludur. Hasta bir sonraki skleroterapi seansına kadar çorabını gündüz giyip, akşam çıkaracak şekilde kullanmaya devam eder.

Çorap kullanımı yaz aylarında konforlu olmadığından ve işlem yapılan alanların güneşe maruz kalması bölgede iz kalmasına sebep olabileceğinden, skleroterapi planlanması daha çok serin havalarda tercih edilir.

Tedavi sonrasında hastalarda kızarıklık, morluk, lekelenme gelişebilir ancak bu geçici bir etkidir. Enjeksiyonun yapıldığı yerlerde zamanla ince ve kırmızı renkli damarlanmalar görülebilir, bunlar genellikle birkaç ay içinde yok olur.

Skleroterapi yaptıranların yorumları yüksek oranda pozitif olmakla birlikte tedavinin süreci ve işleme bağlı oluşan renk değişikliklerinin geçmesi zaman aldığından sabırlı olunması özellikle önemlidir.

 

Köpük Skleroterapi Fiyatları Ne Kadar?

Skleroterapi fiyatları işlem yapılacak bölgenin büyüklüğü, ilaç dozajı, varisin yayılımı, uygulayacak hekimin uzmanlığı, seans sayısı gibi etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle fiyat bilgisi bir hekim değerlendirmesinin ardından verilebilir.