Mide Bulantısı Neden Olur?

Mide Bulantısı Neden Olur?24.01.2022

Mide bulantısı, vücuttan gelen çeşitli uyarılar sonucu midenin verdiği tepkidir. Her yaş grubu ve her cinsiyetten insanın hayatının en az bir döneminde karşılaşabileceği sorunlardan biri olan mide bulantısı devam ettiğinde kusmayla sonuçlanabilir.

Mide bulantısı nedenleri birden fazladır. Hastalık, kullanılan bir ilaç, fazla yağlı yemek gibi birçok etken mide bulantısına yol açabilir. Bulantı rahatsız edici bir semptomdur, ancak herhangi bir ağrıya sebep olmaz.

Mide Bulantısının Nedenleri

Mide bulantısı ve sıklıkla bulantıya eşlik eden kusmanın görülebileceği hastalıklar şunlardır;

  • Mide-bağırsak enfeksiyonları
  • Gıda zehirlenmeleri
  • Ani başlayan gastritler
  • Mide hastalıkları
  • Akut gastrit
  • Araç tutmaları
  • İlaç kullanımı (kemoterapi, ağrı kesiciler)
  • Alkol kullanımı
  • Stres ve anksiyete
  • Gebelik
  • Vertigo, kulak çınlaması
  • Migren
  • Tansiyon ve şeker düşüklüğü
  • Beyin tümörü
  • Laktoz intoleransı, çölyak hastalığı
  • Kalp krizi
  • Menenjit

Sabah mide bulantısı genellikle; gebelik, sindirim sisteminin iltihap kapması, aşırı bir şekilde sigara ve alkol tüketmek, migren, gıda zehirlenmeleri, ülser, gastrit, duygusal çöküntülerin varlığı gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır.

Yemek yerken mide bulantısı hızlı ve farklı çeşitlerdeki yemekleri aynı anda tüketmekten kaynaklanabilir. Ayrıca aşırı yağlı, ağır ve baharatlı yiyecekler de yemek yedikten sonra mide bulantısını tetikleyebilir.

Sürekli mide bulantısı ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Bu sebeple mutlaka bir uzmana başvurulmalı ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. Eğer bu tetkiklerin sonucunda herhangi bir problem görülmüyorsa mide bulantısının sebebinin psikolojik olduğu düşünülebilir.

Baş dönmesi, mide bulantısı yaratabilecek faktörlerden birisidir. Kan basıncının ani yükselmesi ve denge merkezi problemleri baş dönmesine ve buna bağlı olarak da mide bulantısına yol açabilmektedir.

Bağırsak enfeksiyonunda, yenilen gıda ya da içilen bir sıvı sindirim sitemini bozabilir ve kişilere ciddi boyutta zarar verebilir. Öte yandan dışarıdan alınan bir virüs de sindirim sistemini etkileyebilir. Mide bulantısı ve ishal şikayetleri birlikte görülüyorsa doktora başvurmak gereklidir.

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Mide bulantısını geçirecek pek çok yöntem vardır. Muz, elma püresi, pirinç ve patates mide bulantısına iyi gelen yiyeceklerdir. Bu yiyecekleri tükettiğinizde bulantı şikâyetiniz biraz olsun hafifleyecektir. Bunlar dışında evde hazırlayacağınız bazı bitki çaylarından yararlanabilirsiniz.

Zencefil

Zencefil içerdiği bileşenler sayesinde mide bulantısına çok iyi gelen bitkilerdendir. Dilimlenmiş taze zencefil, kaynar suyla demlendikten sonra tüketildiğinde karın ağrısı mide bulantısı şikâyetlerini geçirmeye yardımcı olur. Eğer sorun sindirim sisteminden kaynaklanıyorsa taze zencefil yerine toz zencefil de tercih edilebilir.

Papatya ve rezene çayı

Bitki çaylarından papatya ve rezene içerdikleri sakinleştirici bileşenlerle birlikte mide ve bağırsakları rahatlatmaktadır. Papatya ve rezene çayının demlendikten sonra küçük yudumlar eşliğinde tüketilmesi önerilir.

Nane limon çayı

Nane limon çayının da mideyi yatıştırma özelliği bulunmaktadır. Limon nane çayının üzerine ilave edilince mide bulantısına oldukça iyi gelir. Bazı kişilerde bu çayın kuvvetli aroması bulantıyı şiddetlendirerek kusmaya sebep olabilir. Bu sebeple kullanırken dikkat edilmelidir.

Evde uygulanan yöntemlerle geçmeyen mide bulantısı için medikal tedavi gerekebilir. Bu durumda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Böylece bulantının sebebi doğru olarak teşhis edilir ve hızlıca doğru tedavi uygulanır.

Hamilelikten kaynaklı sabah bulantısı yaşayan kadınlar, kalkmadan önce kuru kraker veya yatmadan önce yağsız et ve peynir gibi yüksek proteinli bir atıştırmalık yiyebilir.

Mide Bulantısının Kusmaya Dönmesi Nasıl Önlenir?

Mide bulantısı hissedildiği anda, asitsiz meyve suyu ya da soda gibi sade ve hafif tatlı içeceklerden tüketmek kusmayı engelleyebilir. Fakat portakal veya greyfurt suyu gibi çok asitli meyve suları bulantıyı daha çok ağırlaştırabilir, buna dikkat edilmelidir.

Yoğun fiziksel aktiviteler de bulantının şiddetini artırarak kusmaya sebep olabilir. Bundan dolayı yemek sonrası aktivitelerden kaçınmak ve oturma pozisyonunda ya da yana yatar pozisyonda dinlenmek işe yarayabilir.