Afazi Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Afazi Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?14.06.2016

Afazi (genellikle sol) beyin yarıküredeki felç, inme, beyin travması ve kafa çarpmalı kazalar sonucu oluşan hasarlardan sonra meydana gelir. Beyin hasarının diğer nedenleri arasında beyin tümörleri, beyin enfeksiyonları ve beyni etkileyen diğer durumlar yer almaktadır.

Konuşma, anlama, yazma ve okuma becerileri, konuşma merkezinin gördüğü zarar sonucu ciddi anlamda geriler. Afazinin türleri, hasarın beyindeki yerine ve şiddetine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Akıcı (Wernicke) afazide ana sorun anlama güçlüğüdür. Tutuk (Broca) afazide hasta kendini ifade etmekte, söylemek istediği kelimeleri bulup söylemekte zorluk çeker. Afaziye dizartri ya da konuşma apraksisi gibi nörolojik konuşma bozuklukları da eşlik edebilmektedir.

AFAZİ NEDİR? NASIL TANILANIR?

Afazi genellikle ilk olarak beyin hasarı geçiren kişiyi tedavi eden doktor (nörolog) tarafından fark edilir. Doktor afaziden şüphelenirse hastayı iletişim becerilerini daha ayrıntılı değerlendirmek için bir dil ve konuşma terapistine yönlendirir. Dil ve Konuşma terapisti bireyin komutları yerine getirme, soruları yanıtlama, nesne adlandırma ve sohbeti sürdürme becerilerini ayrıntılı değerlendirip, uygun bir terapi programı hazırlamak için afazi testi uygular.

TERAPİ NE KADAR SÜRER?

Bazı durumlarda dil becerileri birkaç saat ya da birkaç günde geri dönebilmektedir. Bu tip spontan iyileşme beyne giden kan akışına bağlıdır. Göreceli iyileşme genellikle iki yılı aşkın bir süre devam eder.  Bazı kişilerde afazi kalıcı olabilmektedir.

İYİLEŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER NEDİR?

İyileşmeyi etkileyen faktörler arasında hasar gören beyin alanı, beyin hasarının yaygınlığı, kişinin yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu ve motivasyonu yer almaktadır. Aynı zamanda bireysel farklılıklar (hastalık öncesi zeka düzeyi, eğitim düzeyi ve iletişim becerileri gibi özellikler) tedaviyi etkiler.

Günümüzde afazi tedavisinde önemli başarılar sağlanabilmektedir. Dil ve konuşma terapisi, afazi rehabilitasyonunda büyük rol oynar. Özellikle ilk 6 - 12 aylık süreçte hızlı bir gelişim göstereceğinden bu süre içinde terapi desteği almak oldukça yararlıdır.

Erdem Fizik Tedavi ve İnme (felç) Rehabilitasyon Merkezimizde konuşma kabiliyetini kaybetmiş hastalarımıza Gülhane, GAT-2,  Afazi Dil Değerlendirme Testi ve Terapi uygulanır.

 

Dessie Tanman
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
Çakmak Erdem Hastahanesi