Eksik Dişler İhmale Gelmez
Eksik Dişler İhmale Gelmez
Diş kayıplarının en sık nedeni diş çürümeleridir. Daha sonra bunu çene kemiği miktarının azalmasına sebebiyet veren hastalıklar izler. Yetişkin bir insanda ortalama 28-32 arasında diş bulunur. Her bir diş gurubunun farklı görevleri vardır.
Ön dişler (kesici grup) besinleri kesme ve ısırma, arka dişler (azı dişleri) besinleri çiğneme görevi görür. Sağlıklı bir beslenme ve sindirim için arka dişler olarak tabir ettiğimiz azı dişlerinin önemi oldukça fazladır. Geniş yüzeyleri ile besinleri ufak hale getirip, mide için rahat bir sindirime olanak sağlarlar.
Yemek yeme alışkanlıkları dişlerin sağlığı açısından önem teşkil eder. Yoğurt, süt, peynir gibi gıdalar, ağız içinin asit-baz oranını dengeleyerek aynı zamanda kemik yapısı için önemli kalsiyum içermeleri ile dişlerin yapısını daha güçlü hale getirir. C vitamini içeren kış meyveleri de (portakal, mandalina vb.) diş etlerini doğal yoldan güçlendirir. Ağız içinde oluşmuş yaraların, aftların iyileşmesini hızlandırır. Asitli içecekler diş sağlığı için önemli olan pH değerini (5.5) aşağı çekerek dişlerin koruyucu mine tabakasını zayıflatır. Diş çürümesi için uygun ortam oluşur. Özellikle bu tür içeceklerden ve yemeklerden sonra ağız içinin su ile çalkalanması, dişlerin sağlığı açısından faydalıdır. Flor da aynı şekilde dişlerin kuvvetlenmesinde rol oynar. Diş macunlarında bulunur ve gün içinde sabah ve akşam olmak üzere 2 dakika boyunca yapılacak 2 defa fırçalama ile dişler çürüklere karşı daha dayanıklı hale gelir.
Diş kayıpları ile oluşan eksikliklerin yerine yeni dişlerin konulması diğer ağızda bulunan dişlerin sağlığı açısından da önemlidir. Ağızdan çekilmiş bir dişin karşısındaki ve yanındaki komşu dişler de bu durumdan etkilenir. Boşluğun karşıtı dişler yukarıdan aşağıya doğru uzama hareketi yapabilir. Bu uzama sonucu yanında bulunan dişlerle arasında bir açılma meydana gelerek buraya gıdaların birikmesi sonucu diş eti sorunları oluşturabilir. Aynı zamanda çekilen dişle beraber karşıt diş yüzeyi teması yitirildiği için mekanik olarak diş kendi temizliğini sağlayamamakta ve çiğneyici ve yan yüzeylerde plak tabakası oluşumu, diş eti rahatsızlıkları ve diş çürükleri ortaya çıkabilmektedir.
Eksik dişlerin tedavisindeki öncelikli ve faydalı yöntem implant ve implant üstü dişlerdir. Tam dişsiz bireylerde de yapılan diş protezleri altlarına implant uygulanarak, protezin ağızdan çıkması ve özellikle alt diş protezlerinin çok hareket etmesi önlenmiş olur.
Sağlıklı bir yaşam için diğer vücut sistemleri ile yakından ilgili olan ağız sağlığımıza önem vermeli, diş ve diş etlerimizin bakımını ihmal etmemeliyiz. Eksik Dişler İhmale Gelmez!