Fil Hastalığını (Lenfödem) Biliyor Musunuz?

Fil Hastalığını (Lenfödem) Biliyor Musunuz?14.12.2018

Vücudumuzda nasıl bir kan dolaşımı varsa cilt altında da lenf olarak ifade edilen berrak su gibi bir sıvının dolaşımı vardır. Proteinden zengin olan lenf sıvısı topladığı bakterileri, virüsleri ve diğer atıkları kanallar ve lenf düğümlerine taşır ve bu düğümler de hücreler tarafından yok edilir.

Bu dolaşımın doğuştan veya sonradan gelişen nedenlerle bozulması sonucunda lenfödem tablosu ortaya çıkar. Sonradan gelişen lenfödem lenfatik sistemde hasar veya sıvı akışının drenajı ile ilgili problemlerin neden olduğu durumlarda görülür. Enfeksiyon, yaralanma, kanser tedavisi, ekstremitelerin iltihabı veya ekstremite hareketi eksikliği sonucu olabilir.

Lenfödem bir kolu, bacağı veya her iki tarafı da etkileyebilir. Hasta lenfödem gelişen tarafta ağırlık, ağrı veya hareket kısıtlılığı hissedebilir. Bir diğer hasta şikayeti de tekrarlayan enfeksiyonlardır. Lenf akımı bozulduğu için lenf sıvısı birikir ve bakterilerin bulaşması ile zaten mikropların üremesi için çok uygun olan bu sıvı kolaylıkla enfeksiyonu başlatır. Enfeksiyon geliştiği takdirde lenfödem olan taraf daha fazla şişer, kızarır, daha sıcak olur ve bazen hastada inip çıkan ve titreme ile gelen ateş atakları olur.

Lenfödem bir hastalıktır ve farklı nedenlere bağlı olarak vücudun her bölgesinde görülebilir. Ödemi tetikleyen durumlar tedavi edildiğinde şişlik ortadan kalkar ve hastalıkla ilgili bir sorun olmazsa tekrarlamaz. Fakat lenfödem kendiliğinden geçmez. Hastalığa özel tedavi uygulanmadığı durumlarda şişlik artabilir. Tedavi 2 aşamalı olarak yapılır:

Lenf drenajı ile lenf sıvısının boşaltılması sağlanır. Bu teknik el ile yapılan bir tedavi yöntemidir. Ardından lenf drenajı yapılan bölgeye tekrardan sıvı birikimini önlemek için kompresyon (bandaj) tedavisi yapılır. Ekstremite şişliği indikten sonra ise hastaya özel bası giysisi yaptırılır.

 

Fzt. Hande Özden / Fizyoterapi

Çakmak Erdem Hastahanesi