Mamografi Çektirmek Zararlı Mı?

Mamografi Çektirmek Zararlı Mı?01.10.2022

Mamografi Çektirmek Zararlı Mı?

Meme kanserinde erken teşhis için en etkili tarama yöntemi mamografidir. Ancak mamografi çekimi sırasında radyasyona maruz kalma söz konusu olduğundan bazı kadınlar tarama yaptırmaya endişe ile yaklaşmaktadırlar. Peki mamografi gerçekten zararlı mı?

Mamografi; X ışını ray kullanarak, memenin röntgenini çeken özel bir alettir. İki ayrı pozisyonda toplam dört adet film çekilir. Dozu stardartlara uygun mamografinin vereceği zarar çok fazla değildir. Dijital mamografi cihazlarında verilen ışın miktarı analog sistemlere göre daha da düşük olmaktadır. Mamografi teoride ionizan ışın kullanan bir tetkik olduğu için kanseri tetikleme ihtimali mevcut ancak bu çok düşük oranda kalmaktadır. Mamografi, kanseri tespit etmede çok başarılı sonuçlar verdiği için yararı zararından çok daha fazladır. Günümüzde kullanılan mamografi cihazlarından alınan ışın dozu son derece düşüktür. Özellikle belli bir yaş grubundan sonra alınan bu ışının, meme kanserine neden olacak bir yönü yoktur.  Bir uçak yolculuğu sırasında alınan radyasyon dozuyla mamografiden alınan radyasyon dozu hemen hemen eşittir. Dolayısıyla bu çok düşük radyasyon dozunun hiçbir önemi yokken, erken yakalanacak bir meme kanserinde hayat kurtaran bir rolü olacaktır. Bu yüzden kadınların mamografi tarama programlarından korkmamaları gerekir.

Hangi sıklıkla mamografi çektirilmeli?

Mamografi çekimi sıklığı, kadının taşıdığı riske ve yaşına göre değişir.“Eğer bir sorun yoksa 40 yaşından sonra 2 yılda bir, 50 yaşından sonra ise yılda bir çektirilmelidir. Ama kadın risk grubundaysa, örneğin ailesinde meme kanseri varsa, ailedeki en genç meme kanserli kadının yaşından 5 yaş önce tarama programlarına girmelidir. Eğer kadın başka nedenlerden dolayı risk faktörü altındaysa, mamografi sıklığı 40 yaşından sonra da yılda bir olmalıdır. Bu taramalar sayesinde kanser erken evredeyken teşhis edilerek hem tedavi süreci için geç kalınmıyor hem de daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Üstelik dijital mamografi cihazları ile çekim yapılırsa analog sistemlere göre daha düşük ışın miktarına maruz kalınacağı için kanseri tetikleme ihtimali de azalacaktır.