Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz Belirtileri Nelerdir?30.09.2019

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz, her kadının belirli bir yaştan sonra yaşadığı bir dönemdir. Bu dönemde görülen bazı belirtiler kadınların sosyal ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir. Araştırmalara göre kadınlar ortalama 48-51 yaşında menopoza girmektedir. Menopoz belirtileri ise 45 yaşından sonra hissedilmeye başlamakta ve 1 yıl menstrüasyon olmamasıyla birlikte menopoza girildiği kabul edilmektedir. Bu dönemde kadınlarda bazı psikolojik ve fizyolojik değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimleri şöyle sıralanabilir:

  • Sıcak Basmaları

Menopozun ilk evrelerinde, kadınlarda kendilerini ateşli ve terli hissetme, boyunda kırmızılaşma, soğuk terler akıtma gibi semptomlar görülmektedir. Bu semptomları daha az yaşamak için belirli baharatları, alkolü ve sigarayı hayatlarından çıkarmaları gerekir.
 

  • Depresyon ve Duygu Değişimleri

Menopoz hayatın normal bir parçası ve çoğu kadın bunu benzer şekilde deneyimliyor. Bununla birlikte, bazı kadınlar genetik olarak psikolojik sorunlar yaşamaya daha yatkın olduğu için bu dönemde anlık değişen ruh hali nedeni ile depresif düşüncelere kapılma riskleri yükselebilir. Bu depresif ruh hali uzun sürerse sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
 

  • Uyumakta Zorluk

Uyku sorunları, menopozda olan kadınların en sık şikayetlerinden biridir. Uyku sorunları, menopozun farklı aşamalarında ortaya çıkabilir. Genellikle depresyon ve sıcak basmaları sebebiyle meydana gelir. Bu sorunlar ortadan kaybolduğunda uyumakta zorluk da çekilmez.
 

  • Kalp-Damar Problemleri

Normal şartlar altında kalp ve damar hastalıkları erkeklerde daha sık görülürken, menopozla birlikte kadınlarda da risk artmaktadır. Östrojen hormonu azaldığı için kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki ortadan kalkar. Kadınların bu dönemde özellikle stres ve sigaradan uzak durması gerekir.
 

  • Kemik Kaybı

Menopozda östrojen hormunun azalması kemik yoğunluğunda da azalma ve kırıklara sebep olabilmektedir. Herhangi bir sorun yaşanmaması için yılda 1 kez kemik yoğunluğu ölçümünün yapılması ve gerekli durumlarda ilaç kullanılması gerekir.