Miyom Ameliyatları Korkulu Rüyanız Olmasın!

Miyom Ameliyatları Korkulu Rüyanız Olmasın!09.06.2017

Üreme çağınızdaysanız, aşırı kanama ve ağrınız varsa hızlıca bir kadın doğum uzmanına başvurmanızda fayda var. Konulacak teşhisin “miyom” olma ihtimali yüksek.

İyi huylu tümör olan, bulunduğu yere göre bazen hiç zararı olmayan, bazen kısırlığa bile sebep olan miyomların başlıca tedavi yolu ameliyattır. Bu ameliyatların, halk arasında anne olmaya engel olduğuna dair bilinen yanlış bilgiler, anne olmak isteyen kadınları korkutuyor. Panik halde eş, dost ve akrabalardan yoğun olarak da internette bulunan forumlarda cevap arayan kadınlar, bu kulaktan dolma bilgilerden dolayı ameliyat olma konusunda korkuyorlar ve hastalığın tedavisini geciktiriyorlar.

Miyomlar rahmin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Üreme çağındaki her dört kadından birinde görülmektedir.  Bir bezelye tanesinden bir basket topuna kadar çeşitli boyutlarda olabilirler.

Miyomlar rahimdeki yerleşimlerine göre 3 gruba ayrılır; rahim iç tabakasında yerleşen miyomlar (submüköz), rahim dış yüzeyindeki miyomlar (subseröz) ve rahmin orta (kas) tabakasında yer alan miyomlar (intramural).

Dış Yüzey Miyomlar Tehlikesiz

Rahmin dış yüzeyindeki miyomların genellikle kısırlık, düşük ve erken doğum ile ilişkileri yoktur ve tedavi edilmesi gerekli değildir. Rahmin iç tabakası ile ortadaki kas tabakasında yerleşen miyomlar ise boyut ve yerleşim yerlerine göre  kısırlık, düşük, erken doğum, rahim içindeki bebeğin ölümü, suyun erken gelmesi, rahim içindeki bebeğin duruş problemleri ve sezeryan sebebi olabilirler.

Doğurganlık yaşlarında miyomun ilaçla tedavisi yoktur. Rahim içindeki miyomların tedavisinde histereskopi tercih edilir. Rahmin orta tabakasındaki miyomlarda ise rahmin içine baskı yapmıyorsa ve 5 cm'den büyükse laparoskopik veya açık operasyon ile miyomektomi yapılmalıdır.

Op. Dr. Yasemin Çakar Kement / Kadın Hastalıkları ve Doğum

Çakmak Erdem Hastahanesi