Tüp Bebek Nedir, Aşamaları Nelerdir?

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Tüp Bebek Nedir, Aşamaları Nelerdir?13.04.2023

Tüp bebek tedavisi, çiftlerin bebek sahibi olmasına yardımcı bir üreme tekniğidir. Tüp bebek nasıl yapılır sorusuna cevap olarak, anne adayının yumurtalıklarında olgunlaşan yumurtalar özenle toplanır ve laboratuvar koşullarında erkekten alınan spermlerle döllenir. Oluşturulan embriyolar rahim içine yerleştirilir. Bu işlem, embriyonun rahim içine tutunabilmesi için en uygun zamanda gerçekleştirilir ve böylece gebelik şansı artar. Tüp bebek süreci genellikle 15-16 gün içinde tamamlanır.

Tüp Bebek Kimlere Uygulanır?

Nedeni açıklanamayan infertilite (kısırlık), enfeksiyon, kadınlarda yumurta sayısının azalması veya tüplerde tıkanıklık, erkeğin hiç sperminin olmaması veya sperm kalitesinde düşüklük, fazla kilo ve ileri yaş gibi çeşitli durumlardan dolayı çocuk sahibi olamayan çiftlere tüp bebek yöntemi uygulanabilir.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir?

Tüp bebek tedavisi kadınlarda 45 yaşına kadar uygulanabilir. Ancak 40 yaş ve üstü kadınların hamile kalma şansı daha düşüktür. Bu nedenle, ileri yaşta olan kadınlarda tüp bebek başarı oranına bağlı olarak deneme sayısının artırılması gerekebilir.

Tüp bebek tedavisi öncesinde ve sırasında kadınların yaşı, sağlık durumu, doğurganlık seviyesi gibi faktörler dikkate alınarak tedavinin ne derece başarılı olabileceği konusunda bir uzmanla ayrıntılı olarak görüşülmelidir.

 

Tüp Bebek Tedavi Merkezimizde Uygulanan Tedavi Seçenekleri

  • Ovulasyon İndüksiyonu: Yardımcı üreme tekniklerinden biridir ve yumurtlama tedavisi olarak da bilinir. Bu tedavi yöntemi, hastalara verilen hormon ilaçları aracılığıyla yumurtlamayı uyarır. Normal bir ovulasyon döngüsünde her ay yalnızca bir yumurta üretildiği halde, ovulasyon indüksiyonu tedavisiyle birden fazla yumurta üretilebilir. Yumurtanın üretimi ve olgunlaşmasıyla birlikte uygun zamanda salınarak embriyo oluşumu için daha fazla seçenek oluşturulur ve gebelik şansı artar.
  • Aşılama (IUI): Aşılama, erkekten alınan spermlerin özel bir katater aracılığıyla doğrudan anne adayının rahim içine bırakılması işlemidir. Bu yöntem, cinsel ilişki dışında bir üreme yardımı yöntemidir ve erkek üreme hücresi olan sperm ile kadın üreme hücresi olan yumurtayı buluşturarak gebeliği sağlamayı hedefler.
  • Mikroenjeksiyon (ICSI): Klasik tüp bebek tedavisinde kadından alınan yumurta hücreleri laboratuvar ortamında erkekten alınan sperm hücreleri ile bir araya getirilir ve döllenme beklenir. Sperm hücrelerinin sayısı veya hareketliliği yeterli olmadığında mikroenjeksiyon yöntemi kullanılarak tek bir sperm hücresi özel bir alet yardımıyla seçilir, doğrudan yumurta hücresinin içine yerleştirilir.
  • Oosit (Yumurta) Dondurma: Yumurta rezervi azalmış veya kemoterapi tedavisi görecek kadınların yumurtaları dondurularak saklanabilir. Bu sayede sağlıklı yumurta rezervleri ileride gebelik şanslarını arttırmak için korunmuş olur.
  • Sperm Dondurma: Sperm sayısı azalmış veya kemoterapi tedavisi görecek erkeklerin spermleri dondurularak saklanabilir. Erkeklerin bu yöntemi kullanarak ileride çocuk sahibi olma şanslarını koruması mümkündür.
  • Embriyo Dondurma: Embriyolar ileri tarihlerde kullanılmak üzere özel tanklar içerisinde dondurulur ve saklanır. Böylece tüp bebek tedavisi sırasında kullanılmak üzere gerektiğinde kullanılabilirler.
  • Cerrahi Yöntemler ile Sperm Arama (TESA-TESE): İnfertilite sorunu yaşayan erkeklere uygulanan bir yöntemdir. Testislerde bulunan spermleri bulmak ve toplamak için iğneyle veya ameliyatla sperm aranır. Bu yöntem erkeklerde sperm üretimi az veya hiç olmayan durumlarda kullanılır.

 

Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?

1. İlk muayene ve değerlendirme

İlk görüşmede çiftlerin infertilite sorunuyla ilgili tıbbi öyküsü dinlenir ve daha önce yaptırdıkları tahlil sonuçları incelenir. Gerekli görüldüğü takdirde yeni tahliller yapılır. Bu süreçte çiftler tedavi seçenekleri konusunda bilgilendirilir ve nelerle karşılaşabilecekleri hakkında detaylı bir görüşme yapılır. Seçilecek yöntem çiftin sorununa bağlı olarak değişebilir, bu nedenle çiftlerin tedavi planları özel olarak hazırlanır. Tüm süreç boyunca çiftlerin konforu ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulur, varsa soruları cevaplandırılır.

2. Yumurtalıkların uyarılması

Reglin ikinci veya üçüncü günü hastanın muayenesi yapılır ve yumurtalıkların ultrason ile değerlendirilmesi gerçekleştirilir. Ayrıca gerekli görülmesi halinde hastanın hormon seviyelerine bakılır. Sonuçlara göre tüp bebek tedavisi için uygun olan hormon ilaçları kullanılarak yumurtalıkların uyarılması sağlanır. Bu süreç hastanın durumuna göre değişebilir ancak genellikle 10-11 gün sürer. Tüp bebek ilaçlarının dozu ve süresi, hastanın yumurtalık rezervine ve diğer faktörlere bağlı olarak özelleştirilir.

3. Yumurta Toplanması

Tüp bebek sürecinde en kritik aşamalardan biri olan yumurta toplama işlemi, foliküller belirli bir boyuta ulaştıktan sonra gerçekleştirilir. Yapılacak çatlatma iğnesinin ardından 36 saat sonra genel anestezi altında yaklaşık 20 dakika süren yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Vajinal ultrason eşliğinde ince bir iğne kullanılarak foliküllere aspirasyon yapılır ve yumurtalar toplanır. İşlem sonrasında hasta yaklaşık 2-3 saat dinlendirilerek taburcu edilir.

4. Döllenmenin sağlanması

Tüp bebek tedavisinde önemli bir aşama da yumurta toplama günüdür. Hastanın eşi, sperm örneği vermek için merkezimize gelir. Sperm örnekleri ayıklanırken en kaliteli olanlarının seçilmesine özen gösterilir. Erkekte menide sperm yoksa (azospermi) testisler içinden arama yapılır. Bu işlem için üroloji birimiyle koordineli çalışılarak yumurta toplama işleminin sabahına işlem planlanır. Yumurta toplama işlemi genel anestezi altında yapılmaktadır. İnce bir iğne yardımıyla vajinal ultrason eşliğinde yumurtalıklar içine girilir ve olgunlaşmış olan foliküllerden yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar, laboratuvar koşullarında spermler ile döllenir. Bu işlem mikroskop yardımıyla yapılabileceği gibi mikroçip teknolojisi de kullanılabilir. Döllenme sonrasında her gün embriyoların gelişimi takip edilir.

5. Embriyo transferi

Tüp bebek transfer süreci yumurta toplama işleminden 2-6 gün sonra gerçekleştirilir. Anestezi gerektirmez ve genellikle ağrısızdır. Transfer işlemi öncesinde rahim ağzı temizlenir ve ardından embriyo veya embriyolar ince bir katater vasıtasıyla ultrason eşliğinde rahim içine yerleştirilir. Embriyoların yerleştirileceği bölgeyi görebilmek için hastanın mesanesinin yeterince dolu olması gerekir. Bu nedenle bol su içerek mesaneyi doldurmak önerilir. İşlem sonrası hasta dinlendirilir ve yaklaşık 2 saat sonra evine gitmek için taburcu edilir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanım talimatları hasta ve eşine detaylıca anlatılır.

6. Test aşaması

Tüp bebek transfer sonrası gebelik, yaklaşık 10-12 gün sonra yapılacak bir gebelik testiyle teşhis edilebilir. Test sonucu her ne olursa olsun, sonucun doğruluğundan emin olmak için 2 gün sonra tekrar test yapılması önerilir. Gebelik testi pozitif çıkarsa yaklaşık 15 gün sonra ultrason muayenesi yapılarak bebeğin kalp atışları duyulabilir. Gebelik gerçekleştiğinde tüp bebek tedavisi sona erer.

 

Tüp Bebek Fiyatları Ne Kadar?

Tüp bebek fiyatları ile ilgili net bir bilgi vermek doğru değildir. Bu fiyatlar hastanın durumu, tedavi planı ve kullanılacak yönteme göre değişebilir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi hakkında detaylı bilgi almak ve fiyatları öğrenmek için bir uzmana muayene olmak gerekir. Bizimle 0505 959 29 59 numaralı hattımız aracılığıyla iletişim kurabilir ve randevu kaydı oluşturabilirsiniz.