Tüp (Ligasyonu) Bağlanmasının Menopozla İlişkisi Var Mı?

Tüp (Ligasyonu) Bağlanmasının Menopozla İlişkisi Var Mı?16.12.2019

Tüp (Ligasyonu) Bağlanması

Kadınlarda tüplerin bağlanması(tüp ligasyonu) en çok kullanılan doğum kontrollerinden biridir. Ancak bu yöntemle ilgili menopoza, kısırlığa sebep oluyor gibi kulaktan dolma haberler yöntemi kullananları ve kullanmak isteyenleri endişelendiriyor.
Tüp ligasyonu, kadın üreme organlarının spermle birleşmesini engellemek için uygulanan cerrahi bir işlemdir. İlk larak 1923 yılında uygulanmıştır. Halk arasında kordonların bağlanması olarakta bilinir. Kesin olarak çocuk istemeyen çiftlere uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemin açık (minilaparatomo) ve kapalı (laparoskopik) yapılabiliyor. Tüp bağlanmasının etkinliği %100’e yakındır. Tüp bağlanması sezaryenle yapılan ameliyat sırasında, normal doğum sonrası karın kesisindeki yapılara veya adet sonrası herhangi bir dönemde uygulanabilir. Komplikasyon sadece cerrahi risk ile sınırlıdır. Çocuk isteği olmayan aile planlamasını tamamlamış çiftlere uygulanmaktadır. Eğer çiftler sonradan bu kararlarından vazgeçerlerse, geri dönüşümü mini laparatomi ile yapılabilmektedir. Bu şekilde tekrar tüplerin açılması ve gebelik elde edilebilme oranı %60’dır. Tüp bebek tedavisi ile de tekrar çocuk sahibi olmaları mümkündür.

Uygun Bir Teknikle Yapılan Tüp Bağlanmasının Bir Yan Etkisi Yok

Halk arasında tüplerin bağlanması adet düzensizliğine yol açtığı, cinsel isteği azalttığı, erken menopoza yol açtığı gibi kulaktan dolma bilgiler dolaşıyor. Bazı kadınlar, doğurganlıklarını yitirmiş olmalarının kadınlıklarını da yitirmiş olmaları anlamına geleceğini düşünebiliyorlar. Psikolojik olan bu yan etki, aslında pek de doğru sayılmaz çünkü tüplerin bağlanmasının ardından ne kadınlık hormonlarında bir değişim meydana gelir, ne de adet dönemi son bulur. Kadınların tek yapması gereken hayatları boyunca yaşadıkları günlük yaşama geri dönmek ve operasyona pek de kafa yormamak. Zira operasyon sonucunda çocuk sahibi olmamak haricinde hiç bir fiziksel değişim gerçekleşmiyor. Uygun teknik ve titizlikle yapıldıktan sonra tüp bağlanması, yumurtalıkların kan dolaşımını olumsuz etkilemediği için herhangi bir yan etki olmaz.

İşlemi Kimler Yaptırabilir ?

Tüp bağlanma işlemi için belirli bir yaş sınırı olmamakla beraber geri dönüşü çok kolay olmadığı için genç çiftlerin  diğer doğum kontrol yöntemlerini kullanması tavsiye edilir. İşlem, ortalama 35 yaş üstü ve bir daha çocuk sahip olmak istemeyen çiftler için önerilen bir yöntemdir. Bunun yanında çeşitli sağlık sorunları olan ve gebe kalması sakıncalı olan kadınlarda da tüplerin bağlanması önerilmektedir.