Menenjit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Menenjit Hakkında Bilinmesi Gerekenler10.12.2019

Menenjit; adı duyulduğunda herkesi endişelendiren ve hayatın her döneminde görülebilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Kısaca; beyin ve omurilik çevresinde bulunan zarın iltihaplanması şeklinde tanımlanabilir. Kendiliğinden ve sorunsuz geçebilecek kadar hafif olabilir. Bazen de; kalıcı sorunlar (görme, duyma, nörolojik) bırakabilir, hatta ölümle sonuçlanabilir. Menenjite neden olan mikroorganizmalar; bakteriler, virüsler ve parazitlerdir.  Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan; baskılayıcı ilaç kullanımı, şeker hastalığı, kronik alkol ve uyuşturucu kullanımı, AIDS, ileri yaş gibi durumlarda menenjite daha çok rastlanılır. Ayrıca; kreş, yuva, okul, yurt, kışla, bakımevi gibi toplu yaşam alanlarında damlacık yoluyla bulaşma ve yayılma olasılığı artar. Burun akıntısı, hapşırık, halsizlik, kırgınlık gibi üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla başlayabilir. Sonrasında; yüksek ateş, baş ağrısı, kusma, ense sertliği, ışıktan korkma, havale geçirme, ciltte döküntü görülebilir. Bebeklerde ise; ateş, huzursuzluk, sürekli ağlama, kusma, beslenmeme, uykuya meyil, bıngıldağında kabarıklık, havale, ciltte döküntü görülebilir. 

Menenjit şüphesi olan hastalardan kan ve özellikle bel bölgesinden alınan beyin-omurilik sıvısı tetkikleriyle tanı kesinleştirilir. Tedavisi hastaneye yatırılarak yapılır. 2-3 hafta sürebilir. Etkene göre antibiyotiklerin, antiviral ilaçların kullanımı yanısıra genel destekleyici bakım da önemlidir.
Menenjitten korunmada genel hijyen kuralları oldukça önemlidir. Ayrıca; menenjite neden olan bakterilerin birçoğuna karşı, aşılar da önerilmektedir.