Bahar Aylarında Duygu Dalgalanmalarına Dikkat !

Bahar Aylarında Duygu Dalgalanmalarına Dikkat !07.04.2013

Nisan ayına girmemizle birlikte bahar ayları başladı.

Yalnız bu hava değişiklikleri alerji, nezle gibi basit fiziksel hastalıklar olarak bizi etkilediği gibi, zaman zaman ruhumuzu da etkileyebiliyor. Özellikle bu dönemde yaşanan duygu değişikliğinin sebebi Bipolar Bozuğluk olabilir. En çok bahar mevsiminde kendini gösteren, Kurt Coban’den Albert Einstein’e kadar bir çok ünlünün hastalığı olarak bilinen Bipolar Bozukluk, çevreden bile fark edilebilen aşırı duygu değişiklerinin nedenidir. Ömür boyu aşırı duygu değişiklikleriyle insan hayatını etkileyen, intihar noktasına kadar getirebilen Bipolar Bozukluk fark edildiğinde, uzman bir psikiyatriste gözükmek şart.

Bipolar bozukluk hakkında bilgi veren Çakmak Erdem Hastahanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sibel Ayvaz, “Bipolar bozukluk ( iki uçlu ya da iki kutuplu ) ya da daha önceki ismi ile " psikoz manyak depresif " belli bir düzen olmaksızın tekrarlanan depresif, manik ya da her ikisini de kapsayan karma ( mikst ) görünümlü epizodlarla giden ve bunlar arasında kişinin oldukça sağlıklı duygu durumu haline ( ötimi ) dönebildiği, kronik seyirli ve yaşam boyu sürebilen epizodlarla seyreden bir duygulanım bozukluğunu tanımlar. Kadın ve erkekte eşit oranda görülür. Sıklığı % 1-%3,4 tür. Hastalık genellikle 18'li yaşlarda başlar. Bipolar tanısı almış bir hastanın birinci derece akrabalarında bipolar bozukluk görülme olasılığı ortalama %15'tir.

Hastaların ortalama %25'i mevsimsel özellik gösterir. İlkbahar ve sonbaharda manik alevlenmeler, kış mevsiminde de depresyon başlangıcı görülür. Uykusuzluk, kendini aşırı hissetme, fazla para harcama, cinsel istekte artış, fazla konuşma, sürekli neşeli ya da öfkeli olma, aktivite planlamalarında artış, aşırı özgüven, tedbirsiz davranışlar manik dönemin belirtileridir. Depresyonda ise sebepsiz ağlamalar,kendine güvensizlik, hareketlerde ve düşüncede yavaşlama, sessiz kalma, bedensel rahatsızlıklar mevcuttur. Her iki dönemin de ilaç ve psikoterapi desteği ile tedavisi mümkündür. ” dedi.