Kalbin 6 Düşmanı

Kalbin 6 Düşmanı27.08.2019

Kalbin 6 Düşmanı

Günümüzde ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp krizinin ileri yaşlarda ortaya çıktığı düşünülse de bu durum her zaman aynı olmuyor. Sağlıksız yaşam biçimlerinin etkisiyle genç yaşlarda da görülebilen kalp krizinin birden fazla risk faktörü var. Bunlar:

Sedanter Yaşam

Hareketsiz yaşamın her türlü hastalığa davetiye çıkardığı günümüzde hareketsizlikten mümkün olduğunca kaçınmaya özen göstermeliyiz. Örneğin yakın mesafeler için araba kullanmamalı, asansör yerine merdivenleri tercih etmeli, her gün düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmalıyız. Önemli olan sporu yaşımıza ve bünyemize göre yaparak vücuda aşırı yüklenmemektir.

Kolesterol ve Tansiyon Yüksekliği

Kan yağlarının yani kolesterolün yüksek olması kalp-damar hastalıklarına ve kalp krizine davetiye çıkarıyor. Kolesterol sorunu olan kişiler yağ oranı yönünden düşük besinler tüketmeye özen göstermelidir. Kolesterolün damar duvarında birikmesiyle zaman içerisinde ortaya çıkacak olumsuz etkiler içinse tıbbi destek almak oldukça önemli. Kalp damar hastalıklarının bir diğer risk faktörü ise hipertansiyon. Özellikle yüksek tansiyon hastası olan kişiler düzenli olarak tansiyon değerlerini takip altında tutmalı, beslenme listelerine uygun davranmayı ihmal etmemelidir.

Şeker Hastalığı

Çağımızın önemli sağlık sorunlarından diyabet, kontrol altına alınmadığında damarlarda yıllar içinde sertleşme meydana gelmektedir. Bu hastalarda görülen damar sertliği, kalp krizi riskini de beraberinde getirir. Diyabet kaynaklı damar tıkanıklıkları ani kalp krizlerine, beraberinde ölüme kadar varan sonuçlara sebep olmaktadır. Diyabetin neden olduğu hastalıkların önüne geçmek için erken dönemde hastalığın tanısının konmuş olması avantaj.

Sigara İçmek

Halk sağlığı sorunları arasında birinci sırada yer alan sigara kullanımı sebebiyle kalp krizine yakalanma yaşı gittikçe düşmektedir. Kalp krizinde kontrol edilebilen risk faktörlerinden olan sigara kullanımı kalpte düzensiz atışlara ve kalp krizi sırasında ani ölümlere sebep olur. Sigarayı bırakan kişilerde kalp krizi riski hızla azalarak yaklaşık 10 yıl içerisinde sigara içmeyenlerle aynı seviyeye gelebilmektedir.

Fazla Kilo

Fazla kilo vücutta insülin direncine sebep olur. Bu durum, damarların kalınlaşmasına ve koroner arter adı verilen kalbi besleyen atar damarlarda yağ birikimi nedeniyle daralma oluşumuna zemin hazırlar. Bu yağ tabakasının damar içinde aniden çatlaması damarları tıkayarak kalp krizine neden olmaktadır.

Aşırı Duygusal Tepkiler, Öfkeyi Kontrol Edememe, Stresli Yaşam

Kalp krizi riskini önlemede değiştirilebilir faktörlerden biri olan stresli yaşam, kişinin kendi iradesi, çevresi ve ailesinin yardımı ile gerekirse uzman hekim desteğiyle aşılabilir. Sürekli stres altında kalan kişiler öncelikle stresin nedenlerini düşünmeli, bunları ortadan kaldırmaya çalışmalı veya bunlardan mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Kişi kendi iç huzurunu bozan her türlü etmenden kaçınmalı; elinden geldiğince bunu kendisine sorun etmemeli, sıkıntı oluşturan olayları önemsememelidir.