Karantina Sürecinde Olumsuzluğa Kapılmayın

Karantina Sürecinde Olumsuzluğa Kapılmayın20.06.2020

Koronavirüse karşı aldığımız önlemler sebebi ile günlük hayatımızda pek çok şey değişti. Sevdiklerimizle eskisi gibi yakın olamıyor, sık görüşemiyoruz; her istediğimizde evden çıkıp gezemiyoruz. Tüm bunlar psikolojimizi olumsuz etkileyebilir ancak evde yapacağımız bazı aktivelerle bu durumun etkilerini azaltmak mümkün.

Koronavirüsten korunmak için karantina sürecinde evde kalmamız ve sosyal mesafe gibi birçok önlemler almaktayız. Bu önlemler bizim günlük yaşantımızı da radikal bir şekilde değiştirmektedir. Yaşanan bu değişimlere yönelik ruhsal olarak reaksiyon gösteriyoruz. Kendimizi koruma, belirsizlik, yaşamımızın kontrolünü kaybetme, çaresizlik, öfke, yas, ani ve hızlı yaşam değişimleri; fiziksel mesafe ve sosyal ihtiyaçların karşılanmaması gibi duygulanımları yoğun hissedebiliriz.

Gelecek planları yapamamak, sevdiklerimizle sosyal ihtiyaçlarımızı karşılayamamak ve hayatın kontrolünün sağlanamaması bizde bu duyguların yoğun yaşanmasının en büyük etkenlerinden. İlk olarak yapılması gereken pandemi sürecinin normal bir süreç olmadığını ve bu şekilde hissiyatlarımızın oluşabileceğini kabul etmek. Önemli olan pandemiden korunmak amacıyla yaptığımız önlemlere uyum nasıl sağlayabiliriz bunu düşünmek. Yeni bir davranış ve yeni bir sürece adapte olmak uyum sağlamak her birey için oldukça zordur. Kendinize adapte olmak için zaman vermelisiniz.


Karantinada Yeni Şeyler Deneyerek Kendinizi Keşfedebilirsiniz

Normal zamanlarda hayatın yoğunluğundan dolayı kendimize çok vakit ayıramıyoruz. Oysa evde kaldığımız bu dönemde olumsuz düşüncelere kapılmak yerine yakın çevremizle kaliteli zaman geçirmek, kendi bireyselliğimiz adına daha öncesinde yapmak isteyipte ertelediğimiz, yeni alışkanlıklara ve yeni başlangıçlara izin vermeliyiz. Bu dönemi kendimizde tanımadığımız yönlerimizi tanımak, keşfetmek için değerlendirebiliriz. İyi hissetmek, psikolojik olarak toparlanmak için iyimserlik, esneklik, yaratıcılık, sosyal beceriler ve sosyal destek gibi becerilerimizden yararlanabiliriz.

Kendinizi daha iyi hissetmeniz için şunları yapmanızı öneririm:

  • Fiziksel olarak aktif olmak
  • Zihnimizi bir aktivite ile meşgul etmek
  • Gevşeme egzersizleri ya da yoga gibi kendimize yönelebileceğimiz egzersizler uygulamak
  • Aramızda fiziksel mesafelerin olduğu ama özlediğimiz yakınlarımızla internet aracılığı ile görüntülü görüşmeler yapmak
  • Sadece güvenilir kaynaklardan bilgiler edinip, asılsız haberlere kulak asmamak
  • Planlarımızı uygulamak zor olacağından esnetilebilecek planlar kurarak yaşamımızın kontrol altında olduğunu hissetmek.
  • Evde olduğumuzda yapmak için fırsat kolladığımız işlerimizi hatırlamak ve uygulamak.
  • İhtiyaçlarımızı fark edebilmek adına ilk önce duygulara odaklanmak.
  • Kendinize bu sürecin biteceğini, olağan yaşama döneceğimizi hatırlatın.
  • Günlük evdeki turinlerinizi devam ettirmeye özen gösterin.
  • Size keyif veren mutlu hissettiğiniz etkinlikleri karantina sürecine uyarlayıp, mümkün olduğunca gerçekleştrimek.

Tüm bunlar için ertelemelerde bulunmayın, bu size iyi hissettirmeyecektir. Ancak hayatınız için bir şeyler yapmak size iyi gelecektir.