Kurban Bayramında Kolesterole dikkat

Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere sebep oluyor.

Bayramın ilk günü başlayıp bayram boyunca devam eden aşırı et tüketimi keyifli olduğu kadar sağlık açısından riskler taşıyabiliyor ve daha sonraları ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Bayramda  artan et tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Çamlıca Erdem Hastahanesi Kardiyoloji Profesörü Dr. Emrullah Başar, “Kolesterol yüksekliği ile kalp damar hastalıkları arasındaki ilişki iyi bilinmektedir. Kolesterolden zengin diyetle beslenen toplumlarda kolesterolden daha az diyetle beslenen toplumlara göre kalp damar hastalığı daha fazladır.   Bölgeler arasında da beslenmeye göre fark vardır.  Kolesterol yüksekliğinin kalp damar hastalığında önemi bilindiğine göre hem korumada hem de tedavide kolesterolü düşürmenin önemi aşikardır. Kalp hastalarında kolesterol yeterince düşürülmezse, veya tedaviye ara verilirse yeni krizlerin oluşması da kaçınılmazdır.”

Bayramda kalp krizine davetiye çıkartmayın!

Profesör Dr. Emrullah Başar, “Kurban bayramı haftası ülkemizde siyah et tüketiminin en fazla olduğu dönemdir. Siyah etteki kolesterol yüksekliği de bilinmektedir. Kalp damar hastalığı olanlar veya kolesterol yüksekliği nedeniyle tedavi görenler, bu dönemde diyetlerini bozmaları halinde kolesterol değerleri yükselecek ve eski haline getirmek için uzun süre çaba sarf edilmesi gerekecektir. Kurban bayramında özellikle de kendi kestiği kurban etinden yeme geleneği nedeniyle hastalar daha fazla siyah et tüketmekte ve kolesterolleri daha fazla yükselmektedir. Böylece hastalar yeni bir kalp krizine davetiye çıkarmaktadır. Kalp hastaları veya sadece kolesterolü yüksek olanlar kurban etinden doyumluk değil tadımlık yemelidir. Kolesterol ile ilgili ilaç tedavisi görenler, kolesterol normal diye ilacı ve diyeti bırakmamalı tedavilerini ömür boyu devam ettirmelidir.” diyerek uyarılarda bulundu.

16.10.2010