Mide Yanması (Heartburn) Neden Olur?

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Mide Yanması (Heartburn) Neden Olur?25.08.2023

Mide Yanması Nedir?

Mide yanması göğüs bölgesinde oluşan rahatsızlık ve yanma hissidir. Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması veya yemek borusunun iç yüzeyini tahriş etmesi sonucu meydana gelir. “Mide ekşimesi” olarak da adlandırılan bu rahatsızlıkta asitlerin yemek borusuna doğru yükselmesinden dolayı göğüs bölgesinde yanma, sızlama, acı veya ekşime hissi yaşanır.

Mide yanması belirtileri sıklıkla yemeklerden sonra veya uyumadan önce meydana gelir. Yemek borusunda rahatsızlık hissi, yutma zorluğu veya boğazda takılma hissi gibi belirtilerle birlikte görülür.

 

Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanması, genellikle mide asidinin yemek borusuna geri kaçması (reflü) sonucu oluşan bir semptomdur. Reflü varlığında mide asidi yemek borusunun iç yüzeyine temas ederek yemek borusunun hassas dokularını tahriş eder. Mide yanmasının olası diğer sebepleri arasında şunlar yer alır:

  • Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyecekler tüketmek
  • Büyük porsiyonlar tüketmek veya hızlı yemek yemek
  • Gebelik sırasında hormonal değişiklikler ve büyüyen uterusun, mide asidinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırması
  • Antienflamatuvar içerikli bazı ilaçlar
  • Gastrit ve laktoz intoleransı olan kişiler

 

Mide Yanması Hangi Hastalığın Belirtisi?

Mide yanması genellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) ile ilişkilidir. Ayrıca mide ülseri, helycobacter pylori enfeksiyonu (mide asidinde yaşayabilen bu bakteri mide yanması ve bulantılara neden olur), yemek borusu iltihabı gibi durumlar da mide yanması sebeplerindendir.

Bu hastalıkların biri veya birkaçı mide yanmasına yol açabilir, ancak kesin tanı ve tedavi için bir hekime başvurmanız gerekir.

 

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide yanması ne iyi gelir sorusu mide sorunları yaşayan kişilerin sıklıkla cevabını aradığı bir konudur. Mide yanmasını engellemek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır:

  • Karbonatlı su içmek mide asitlerini nötrleyerek yanma hissini azaltır.
  • Zencefil mide yanması ve ekşimesine iyi gelir.
  • Elma sirkesi midedeki yanma hissine karşı etkilidir. Suyla karıştırılarak tüketilebilir.
  • Yulaf, tatlı patates, brokoli, bezelye, enginar ve tam tahıllı ekmek gibi tahıllı ve lifli gıdalar tüketmek mide problemlerine iyi gelir.
  • Yemek saatlerini düzenlemek, yatmadan iki saat önce yemek yemeyi bırakmak mide sorunlarını azaltır.
  • Bol su tüketmek mide asidini azaltarak sindirimi kolaylaştırır.
  • Papatya ve nane çayı içmek mide yanmasını yatıştırır.

Bunlar mide yanması ve sindirim sorunlarıyla başa çıkmak için evde doğal olarak uygulanabilecek yöntemlerdir. Ancak kronik mide sorunları veya şiddetli semptomlar yaşıyorsanız, doktor görüşü sonrası bir diyetisyenle görüşmek faydalı olacaktır. Beslenme ve diyet uzmanları, mide yanmasının önüne geçmek için özel olarak plananan beslenme düzeni konusunda size destek olacaktır.

 

Mide Yanması Nasıl Geçer?

Mide yanması birçok farklı yöntemle tedavi edilebilir. Tedavi kişinin semptomlarının şiddetine, sıklığına ve altta yatan nedenlere bağlı olarak belirlenir. Örneğin şikayetleriniz enfeksiyon kaynaklıysa doktorunuz önce antibiyotik tedavisi önerebilir. Eğer böyle bir enfeksiyon yoksa ve hafif gastrit belirtileri taşıyorsanız, bir gastroenteroloji uzmanına danışmanız gerekir. Hastaya uygun bir beslenme planı oluşturularak uygulanacak ilaç tedavisi midenin kendini onarmasını sağlayacaktır.

Mide yanması ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabiliyor olsa da uzun süreli ilaç kullanmak istemeyen kişiler alternatif tedavileri düşünebilir. Örneğin reflü hastalığından kaynaklı olarak mide yanması sorununa cerrahi işlemler veya endoskopik fundoplikasyon çözüm olabilir.

Mide yanmasının altında yatan nedeni ve doğru tedaviyi belirlemek için mutlaka bir hekime danışmanız önemlidir.

 

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Hamilelik sırasında mide yanması oldukça yaygın bir sorundur. Artan hormon seviyeleri mide asidinin üretimini artırarak mide yanmasını tetikleyebilir veya mide kaslarının gevşemesine neden olabilir. Bu durum mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına ve gebelikte mide yanmasına yol açar. Ayrıca büyüyen rahim, midenin yerini değiştirerek mideyle yemek borusu arasındaki basıncı artırabilir. Bu da mide asidinin yemek borusuna geri akışını kolaylaştırır.

Mide yanması hamilelik sırasında yaygın bir semptom olsa da doğum sonrasında mide düzelme gösterir. Ancak şiddetli mide yanması veya altta yatan başka sağlık sorunları belirtileri varsa, mutlaka bir doktora danışmak gerekir. Hekiminiz hamilelik sürecinizde size uygun tedavi önerileri sunacaktır.

 

Gece Mide Yanması Nasıl Geçer?

Gece mide yanması neden olur sorusu mide yanması nedeniyle uykusuz kalan, bu sebeple de gün içinde yorgunluk, halsizlik ve düşük enerji seviyeleri gibi sorunlar yaşayan kişilerin sıklıkla yönelttiği bir sorudur. Gece mide yanmasının etkilerini azaltmak ve uyku kalitesini artırmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Yatmadan 2-3 saat önce yemeyi bırakmak,
  • Akşam yemeğinde baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak,
  • Yükseltilmiş bir yastıkla uyuyarak mide asidinin yukarı çıkmasını önlemek,
  • Sırt üstü yerine sola doğru yan yatmak,
  • Yatmadan önce stresi azaltmaya çalışmak ve rahatlamak.