Vertigo ve Çınlamada Akademik Düzey Tedavi

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Vertigo ve Çınlamada Akademik Düzey Tedavi11.07.2023

Güneşli Erdem Hastahanesi İşitme ve Denge Merkezi'nde Vertigo ve Tinnitus Üniteleriyle baş dönmesi ve kulak çınlaması şikayeti yaşayan hastalara hizmet vermeye başladık. Yeni ünitelerimizle kapsamlı ve yenilikçi yaklaşımları daha fazla benimsiyor, hastalıkların etkin bir şekilde tedavi edilmesini sağlıyoruz.

 

Vertigo Ünitesinde Verilen Hizmetlerimiz

Halk arasında kristal oynaması olarak da bilinen vertigo, kişinin hareket etmediği halde kendisinin veya çevresinin döndüğünü hissetmesi durumudur. Vertigo çoğunlukla iç kulak ve beyindeki problemlerden dolayı meydana gelir. Bir hastalık değildir, birçok farklı rahatsızlıkta görülebilen bir belirtidir. Bu nedenle vertigonun altında yatan birçok sebep olabilir.

Güneşli hastahanemizde hizmete başlayan İşitme ve Denge Merkezinde, vertigo kaynaklı baş dönmelerinin nedenleri araştırılmakta, her bireyin özel ihtiyaçlarına göre tedavi planlanmaktadır. Alanında uzman hekimimiz ve deneyimli sağlık personelimiz, son teknoloji cihazlarla Vertigo Ünitemizde baş dönmesinin tanı ve tedavisinde hizmet vermektedir.

Vertigo; baş dönmesi, başı döndüren veya çevreleyen nesnelerin hareket ettiği hissi semptomlarıyla kendini gösterebilirken, diğer bazı belirtilerle birlikte de görülebilir. Bunlar denge kaybı, sersemlik, taşıtlarda yol tutması, kulak çınlaması (tinnitus), baş ağrısı, kulak tıkanması olarak sıralanabilir.

Vertigonun altında yatan asıl hastalığın tanısının koyulabilmesi için mutlaka detaylı bir inceleme yapılması gerekir. Hastahanemize baş dönmesi şikayetiyle gelen hastanın öncelikle hastalık öyküsü incelenir. Vertigo semptomlarını ne süredir ve ne sıklıkla yaşadığı, ne kadar sürdüğü, farklı şikayetlerin olup olmadığı gibi bilgiler edinilir. Daha sonra fizik muayene gerçekleştirilir, hekim bu aşama sonrası gerekli görürse farklı testler isteyebilir. Bu testler arasında:

  • Dix-Hallpike testi,
  • Videonistagmografi (VNG),
  • Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller (VEMP)
  • Beyin, omurilik ve iç kulak problemlerini tespit etmek amacıyla manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya bilgisayarlı tomografi (BT) yer alır.

Odyologlarımız gerçekleştirilen tetkikler sonrasında tedavi sürecini planlar. Tedavi aşamasında ise deneyimli bir fizyoterapist de aktif bir rol üstlenir.

 

Tinnitus (Çınlama) Ünitesinde Sunulan Tedavi Yöntemleri

Çınlamanın Latincesi ve tıpta kullanılan ismi “tinnitus”tur. Kulak çınlaması toplumda 50’li yaşlardan itibaren yaygın olarak görülen ve kişinin hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Kulak çınlaması bir veya iki kulakta, başın içinde veya hem kulak hem başta görülebilir.

Ülkemizde 13 milyon kişide tinnitus olduğu varsayılmaktadır. Bunlardan 3 milyonu tıbbi yardım ihtiyacı duymakta, 500 bin kişide ise yaşam kalitesini önemli ölçüde bozacak derecede tinnitus görülmektedir.

Güneşli Erdem Hastanesi İşitme ve Denge Merkezi, vertigo ve denge bozukluklarıyla ilgili tetkik ve vestibüler rehabilitasyon hizmetlerini 4 yıldır başarıyla sürdürmektedir. Şimdi ise hastahanemizde Tinnitus Ünitesi hizmet vermeye başlamıştır. Modern tıbbın tüm imkanlarını kullanarak tedavi sağlayan hastanemiz, kulak ameliyatlarının en sık yapıldığı sağlık kurumları arasında önemli bir konuma sahiptir.

Kulak çınlaması kliniğimizde öncelikle tinnitusun altında yatan nedenleri ortaya çıkarmak amaçlanır ve gerekli odyolojik tetkikler yapılır. Rahatsız edici ve inatçı kulak çınlaması olan hastalara çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Hafif kulak çınlaması olan hastalar için tanı koymak ve ardından hastalığın doğal seyri hakkında danışmanlık sunmak yeterli olur. Neden bulunamaz veya ortadan kaldırılamazsa güncel modele uygun tinnitus müdahale yaklaşımları uygulanır. İlaçla tedavi, cerrahi tedavi ve çınlama terapisiyle semptomların ve hastalıkların yönetimi sağlanmış olur.

Tedavi seçenekleri arasında:

  • Maskeleme tedavileri (çınlama maskeleyiciler),
  • Tinnitus aktivite tedavisi,
  • Tinnitus frekansında Band-Stop (çentik) tedavisi,
  • Bi-modal tedavi çeşitleri,
  • Amplifikasyon,
  • Danışmanlık ve kombinasyonları yer alır. İhtiyaç olması durumunda diğer tedavi seçenekleri de değerlendirilebilir.

Tinnitus kliniğinin sağladığı yararlar arasında yüksek düzeyde bilimsel bir hizmet üreterek hastalara yardım etmek, tinnituslu hastaların sevk edilebileceği bir klinik olmak, işitme cihazları gibi aygıtların etkin biçimde kullanılmasını sağlamak yer almaktadır.