MENÜ
- ANASAYFA
- BÖLÜMLERİMİZ
- DOKTORLARIMIZ
- ONLİNE İŞLEMLER
- KURUMSAL
- BİZE ULAŞIN
Rahmet ve bereketi bol, dini hayatımızda önemli bir yeri olan Ramazan ayının gelmesi üzerine hem bedenen, hem de ruhen ayrıca toplumu terbiye eden oruç ibadetini yerine getirebilmek için sabırsızlanmaya başladık.
Özellikle, sahurda kızartma gibi ağır, yağlı ve/veya kırmızı et ağırlıklı besinler tüketilmemelidir. (Fazla yağlı beslenme midedeki kapakçığın kalkmasını sağlayarak, mide özsuyunun yukarı çıkmasını sağlayacaktır.)
Aynı zamanda tüm gün susuz kalıp, üzerine sıcak havalardan dolayı terleme meydana gelebilir, o zamanda ayran ve cacık gibi yiyeceklerle de su ve mineral ihtiyacı karşılanabilir.
Astım ve KOAH Hastaları Oruç Tutmak İstiyorsa Nasıl Bir Tavsiye Verilebilir?
Dipnot: KOAH hastaları bazı komplikasyonlara bağlı olarak, iştahsızlık yaşayabilmektedir. Bu nedenle bu kişiler kendilerine hacmi küçük besleyiciliği yüksek öğün hazırlayabilir.
Örneğin, Bir sütün içerisine elma veya muz; ceviz, çiğ fındık veya çiğ badem ekleyerek blenderden geçirip tüketmek gibi.
Gastrit veya Peptit Ülser hastaları için;
“Midede yanma veya ağrı olan bu hastalıkta, uzun süre aç kalmak kişi için zararlıdır” demek tam doğru bir bilgi değildir. Ancak iftarda orucu açarken bir anda yoğun bir öğün tüketiminin getirisiyle, kişilerde mide ve bağırsak şikâyetleri görülebilmekte ve zarar verebilmektedir.
Sahura kalkarak, Gastrointestinal şikâyetleri minimuma indirilebilir, bu sayede midedeki asit artışının da önüne geçilebilmektedir.
Kalp hastaları için;
Ramazan ayında genellikle kalp hastalarının oruç tutması önerilmez, doktorun izin vermesi halinde oruç tutmak; belli kilo kaybı gözlendiğinde faydalı olabileceği, ancak iftarda açlık anıyla çok yağlı besinlerin ve şerbetli tatlıların tüketimi kalp hastalığı risklerini daha da arttıracağı belirtilmektedir.
*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmalısınız.