Bel Ağrısı Neden Olur?

Yetişkin insanların büyük çoğunluğu hayatının bir döneminde bel ağrısı yaşar. Bel ağrısı neden olur sorusunun tek bir cevabı yoktur, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Yanma, acı, batma şeklinde hissedilebilen ağrı kemiklerden, kıkırdaktan, kaslardan, eklem omurganın etrafındaki bağlardan, omurilikten, sinirlerden, karındaki iç organlardan, yırtılmış veya fıtıklaşmış disklerden kaynaklanıyor olabilir. Bunların yanı sıra, fazla kilo da bel ağrısının sebeplerindendir. Bazen de kesin bir sebep ortaya konamayabilir.
Bel ağrısının en sık görülen nedenleri:
- Bel bölgesindeki kaslar ve bağ dokularının ani gerilmesi, spazmı, zorlanması ve yaralanması; yanlış pozisyonda uzun süre sabit kalmak,
- Bel omurları arasındaki disklerin dejenerasyonu, kayması bel fıtığı. Yaşlanma veya travma sonucu disklerde oluşan yıpranmalar,
- Omurga kemiğinin kırılması, eğrilmesi veya başka bir şekilde hasar görmesi ve skolyoz,
- Sırt ve karın kaslarının zayıf, dengesiz olması,
- Ani düşme, kaza veya ağır bir nesneyi kaldırma sırasında oluşan yaralanmalar,
- Omurlara ve kaslara ekstra baskı uyguladığından fazla kilolu olmak,
- Eklemleri ve kasları etkilediğinden romatizmal hastalıklar,
- Bel bölgesindeki sinirlerin sıkışması,
- Kas gerginliğine ve kas ağrılarına yol açabildiğinden stres ve anksiyete,
- Bel omurlarında veya bel bölgesindeki eklemlerde bulunan artrit (eklem iltihabı).
Bel Ağrısı Neyin Habercisi Olabilir?
Bel ağrısı, birçok farklı sağlık sorununun habercisi olabilir. Tek başına bir semptom olabileceği gibi, altta yatan bir rahatsızlığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Karın bölgesindeki bir aort anevrizması, böbrek taşı, safra kesesi, pankreas veya karaciğer sorunları gibi iç organ hastalıkları bel ağrısı nedenleri arasındadır. Ek olarak, kalça eklemi veya diğer eklem hastalıkları da bel ağrısına yol açabilir. Bel ağrısı birçok farklı sağlık sorununun göstergesi olabileceğinden ciddiye alınmalıdır.
Bel Ağrısı Nerelere Vurur?
Bel ağrısının yayılma şekli, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Örneğin bel fıtığı durumunda ağrı genellikle bacağa yayılır. Bel bölgesinin dışında kalça, leğen kemiği, bacaklar, karnın alt bölgesi, kasıklara da vurabilir. Otururken ve yürürken zorluk çekme, çabuk yorulma, denge kaybı gibi durumlar da bel ağrısı kaynaklı olabilir.
Geçmeyen Bel Ağrısı Neden Olur?
Bel ağrısı çoğunlukla zorlanmaya bağlı durumlardan kaynaklanır. En sık rastlanan nedenler kas zorlanması, bel fıtığı ve kireçlenmedir. Bu ağrıların seyri genellikle iyidir ve kısa sürede iyileşebilir. Ancak bir süredir geçmeyen bel ağrısı iltihaplı hastalıklar, enfeksiyonlar, kemik hastalıkları kaynaklı olabilir. İstirahat etmenize rağmen geçmeyen bel ağrısı yaşıyorsanız iyileşmeyi beklemek yerine bir hekime başvurmanız gerekir.
Kronik bel ağrılarının tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon, gerekli durumlarda cerrahi müdahale, medikal tedaviler faydalı olabilir. Size en uygun tedavi yöntemi hekiminizin seçimiyle gerçekleştirilecektir.
Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte bel ağrısı 4-6. aylardan itibaren başlar. Bu dönemde vücutta birçok değişim meydana gelir; rahim büyür, buna bağlı olarak basınç artar, hormonal değişiklikler ve ağrılar görülür. Karnın büyümesi sırt ve bel bölgesine baskı uygular. Hatta vücudun ağırlık merkezi değişerek öne doğru çekilebilir. Tüm bunların sonucu olarak da bel ağrısı yaşanır.
Gebelikte bel ağrısı bel ağrısı çoğunlukla ciddi bir sorun oluşturmaz. Yine de ağrılar dayanılmaz bir hal aldıysa ve şiddetlenerek artıyorsa bir hekim kontrolü gerekebilir. Bel ağrısına eşlik eden tuvalet esnasında zorlanma, kanama ve akıntı, yüksek ateş, karıncalanma hissi görülüyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Bel Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Bel ağrısı yaşayan kişiler bel ağrısı için hangi doktora gidilir sorusunun yanıtını merak etmektedir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişi Ortopedi ve Travmatoloji veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon bölümlerine başvurabilir. Özellikle bel ağrısı kronik ve tedaviye dirençli hale geldiyse veya bel ağrısına neden olan daha ciddi bir durum şüphesi varsa, bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurmak önemlidir. Uzman hekim omurga sorunlarını değerlendirecek ve bir tedavi planı oluşturacaktır.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanları da bel ağrılarını gidermeye yönelik tedaviler uygulayabilir. Fizik tedavi programları, bel ağrısı egzersizleri ve cerrahi dışı uygulamalarla ağrıyı giderirler.
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
- Bel ağrısı şiddetliyse ilk etapta bir süre dinlenmek önerilir.
- İlk 48 saat içinde ağrının olduğu bölgeye soğuk kompres uygulamak şişmeyi azaltır. Ardından sıcak uygulama (sıcak su torbası veya sıcak duş) kasları gevşetir. Bu da ağrı hissini azaltır.
- Hekim tavsiyesi doğrultusunda ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
- Düzenli egzersiz yapmak bel ağrısını hafifletir. Özellikle bel ve karın kaslarını güçlendiren egzersizler yapılması faydalıdır. Ayaklara dokunma, kobra duruşu, çocuk duruşu gibi hareketleri tekrarlamak bel ve sırt ağrılarını yatıştırır.
Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
Bel ağrısı nasıl geçer sorusu, ağrının altında yatan neden ve ağrının şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bel ağrısını hafifletmek için uygulanabilecek yöntemler:
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları kasları güçlendirip esneterek bel ağrısını giderir.
- Akupunktur bel ağrısını hafifletmeye yardımcıdır. Akupunktur iğnelerinin belirli noktalara batırılması ağrıyı hafifletebilir, kasları rahatlatabilir ve vücuttaki doğal ağrı kesiciler olan endorfin hormonlarının salınmasını sağlayabilir.
- Günlük hayatta doğru postürü korumak ve doğru teknikleri kullanmak, bel ağrısını önler. İş yerinde ve evde ergonomik düzenlemeler yaparak belinize uygun destek ve pozisyonları keşfetmeniz gerekir.
- Sağlıklı bir hayat tarzı benimsemek, kilo kontrolü yapmak ve varsa fazla kiloların giderilmesi bel ağrılarını hafifletir.
- Proloterapi işleminde kişiye bir çözelti enjekte edilir. Bu madde bağ dokuları ve eklemlerde iltihap tepkisi başlatarak vücudun kendini iyileşmesini sağlar. Bağ dokusu böylelikle güçlenir, yeniden yapılanmasına başlar.
- Platelet-Rich Plasma (PRP) tedavisi, bel ağrısı gibi çeşitli ortopedik sorunların tedavisinde kullanılır. Kişinin kendi kanından elde edilen trombosit yönünden zengin plazma ağrı yaşanan bölgeye enjekte edilir. Yaralı dokunun iyileşmesi ve yeniden yapılanması sağlanmış olur.