Videonistagmografi ile Baş Dönmenizin Sebebini Bulun
VNG Testi Videonistagmografi (VNG), nistagmus adı verilen istemsiz göz hareketlerini ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde...
Kulak burun boğaz bölümü kısa adıyla KBB, kulaklar, burun ve sinüsler, ağız boşluğu, yutak, gırtlak ve boyun bölgesindeki hastalıkların tıbbi ve cerrahi hastalıklarını inceleyen bir bilim dalıdır.
Hastanelerimizin kulak burun boğaz bölümü (KBB) hem yetişkinlere hem de çocuklara hizmet sunmaktadır. Amacımız kulak, burun ve boğaz şikâyetleriyle hastanelerimize gelen hastalarımıza, uzman hekimlerimizin ve en son teknolojiye sahip tıbbi cihazlarımızın eşliğinde en kaliteli hizmeti sunmaktır.
Hastanelerimizin tümünde kulak burun boğaz ve baş - boyun ile ilgili tüm hastalıkların tanısı konulup tedavisi yapılmaktadır.
KBB hastalıkları tüm dünyada en çok hastaneye başvurma sebeplerindendir.
Beş duyu organımızdan biri olan kulak sadece duymaya değil, aynı zamanda denge sağlamamıza da yardımcı olur. Kulakta yaşanan herhangi bir rahatsızlık, kulağın bu işlevlerinin bozulmasına sebep olur. Kulak hastalıklarının en yaygın belirtileri; kulak ağrısı, kulak akıntısı, kulak tıkanıklığı, kulak çınlaması ve baş dönmesidir.
Kulak çınlaması: Bu şikâyetten muzdarip olan hastalar kulaklarında uğultu, cızıltı veya siren sesi gibi sesler işittiklerini ifade ederler. Kulak çınlamasına sebep olan pek çok durum vardır. Kulak çınlaması, alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, orta kulakta sıvı, denge ve işitmeyi sağlayan sinirin tümörü, işitme sinirinin değişik nedenle hasarlanması, kulak zarında olan bozukluklar ve çok yüksek sese maruz kalma gibi hastalıklardan kaynaklanabildiği gibi psikolojik de olabilir.
Baş dönmesi (vertigo): İç kulak vücudun denge merkezidir. Burada meydana gelen hastalıklar baş dönmesine sebep olabilmektedir. Vertigo olarak da bilinen baş dönmesi, genellikle hareket ederken ya da eğilip kalkarken hızlı hareket etmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Kulaktan kaynaklanan başlıca vertigo çeşitleri:
*Kulak burun boğaz bölümümüzde bulunan VNG cihazıyla birlikte vertigo şikâyetinin sebebi kolayca tespit edilip, tedavi edilmektedir.
Kulak ağrısı: Bu şikâyetin en büyük sebebi dış ve orta kulak enfeksiyonlarıdır. Bunun dışında sinüs, diş ve boğaz enfeksiyonlarının yanında alerjiler, basınç travması, kulak kiri, kulak zarında oluşan hasarlar, çene kemiği problemleri, orta kulak iltihabı, diş apsesi ve egzama da kulak ağrısına sebep olabilir.
Boğaz ağrısı: Birçok hastalığın en yaygın belirtisi olan boğaz ağrısı kendini, boğaz yanması, kuruluk ve yutkunma ile kötüleşen bir şikâyet olarak belli eder. Soğuk algınlığı, grip, kuru ve tozlu hava boğaz ağrısının en yaygın sebeplerindendir. Diğer boğaz ağrısı sebepleri ise; enfeksiyöz mononükleoz, kızamık, suçiçeği, krup hastalığı, evcil hayvan kepeği ile tüyü, küf, toz ve polen gibi nesnelere karşı alerjiler, uzun süre yüksek sesle konuşmak, reflü hastalığı ve HIV enfeksiyonudur. Boğaz ağrısı, KBB şikayetleri arasında en sık görülenlerden biridir.
Burun akıntısı: Aşırı mukus salgılanması ve bu mukusun burundan aşağıya doğru gelmesine burun akıntısı denir. Burun akıntısı akışkan, berrak bir sıvı olduğu gibi bazen daha yoğun kıvamlı da gelebilir. Akıntı iki şekilde görülür; ya burun deliklerinden aşağıya akar ya da boğazın arkasından genze akar. Bunun yanında burun tıkanıklığı da bazen bu duruma eşlik edebilir. Soğuk algınlığı, grip, alerjiler ve çeşitli tahriş edici maddeler en yaygın görülen sebeplerdendir.
Bademcik şişmesi: Bademcikler boğazın iki yanında bulunan yumuşak yapılardır. Bademcikler genellikle solunum yolları hastalıklarına bağlı olarak şişmektedir. Doktora gitmeden evde uygulayabileceğiniz tedaviler arasında; tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz spreyleri kullanmak, bal ile hazırlanmış ılık çaylar içmek ve hava nemlendiricisi kullanmak sayılabilir. Ancak bunlara rağmen bir, iki gün sonra şikayet devam ediyorsa mutlaka bir KBB uzmanına muayene olmak gereklidir.
Horlama: Uyurken yutak bölgesinde bulunan yumuşak damak, bademcik ve küçük dilde oluşan gevşeme, bu bölgede bir titreşim yaratır. Bu esnada çıkan sese de horlama denir. Kişide herhangi bir enfeksiyon hastalığı mevcutsa bu, horlamanın şiddetini artırabilir. Ayrıca uyku pozisyonu, yaş ve kilo da horlamanın şiddetinde belirleyici olan diğer faktörlerdendir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümünden randevu almak için 0850 222 04 94 numaralı çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
VNG Testi Videonistagmografi (VNG), nistagmus adı verilen istemsiz göz hareketlerini ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde...
Faranjite Dikkat! Ağız ve burun boşluğunda oluşan iltihaplanma ile ortaya çıkan faranjit, günlük hayatı olumsuz etkiliyor. Havaların soğuması ile birlikte...
Horlama Ve Uyku Apnesi Tedavisi Horlama Nedir Kimlerde Görülür? Horlama tahmin edildiği gibi sadece bir kuru gürültü değildir. Horlama aslında bir...
Vertigo Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Vertigo, hastanın kendisinin ya da çevresinin hareket illüzyonudur. Baş dönmesi ile aynı anlamda olan...